فیروز  پوررشنو؛ دکتری اقتصاد :

 

مهمترین شاخص کلان اقتصادی برای سنجش عملکرد اقتصادی استان ها در مقایسه با یکدیگر، حساب های اقتصادی استان (تولید ناخالص داخلی استان) می باشد.

تولید ناخالص داخلی هر استان ارزش پولی تمامی کالاها و خدمات تولید شده استان طی یک دوره زمانی معین (سالیانه) می باشد.

بر اساس جدیدترین آمارهای رسمی منتشر شده در سالنامه آماری کشور(۱۳۹۶)، استان لرستان با وجود ۲/۲۳ درصد از کل جمعیت کشور، تنها ۱/۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده و به تناسب جمعیت خود نتوانسته است سهمی مناسب و عادلانه از اقتصاد ملی کسب کند.

از مقایسه سرانه تولید ناخالص داخلی بدون نفت استانهای کشور مشخص گردید لرستان با سرانه تولید ۷۸/۹ میلیون ریال نسبت به سال ۹۲ چهار رتبه تنزل داشته و در جایگاه ۲۹ کشور قرار گرفته است و علاوه بر اینکه سومین رتبه از آخر!!! را به خود اختصاص داده ، فاصله مقدار عددی آن با میانگین سرانه کشوری (۱۳۵/۴ میلیون ریال) حدود ۵۶/۵ میلیون ریال بوده که این شکاف بسیار چشمگیر و قابل تامل می باشد و نشانگر عمق عقب افتادگی این استان از حرکت اقتصادی ملی است.

با توجه به اینکه نام گذاری سالهای اخیر توسط مقام معظم رهبری همگی در حوزه اقتصادی بودند و سال ۹۸ را سال رونق تولید نامیده اند لذا ضروری به نظر می رسد دستگاه های متولی استان جهت تنویر افکار عمومی هم استانی های عزیز موارد زیر را پاسخگو باشند.

۱– چرایی پایین بودن سرانه تولید ناخالص داخلی بدون نفت لرستان.

۲– چرایی تنزل چهار رتبه ای لرستان نسبت به گذشته خودش در سال ۹۲

۳– چرایی شکاف فاحش مقدار عددی سرانه تولید لرستان با میانگین کشوری.

۴– چرایی فاصله جایگاه لرستان با استان های همجوار(مرکزی رتبه ۴، اصفهان ۹، خوزستان ۱۲، ایلام ۱۷، کرمانشاه ۲۱ و همدان ۲۲).

۵– مدیران ارشد استان اقدامات انجام شده خود جهت جهش رونق تولید و همچنین کاهش شکاف تولید بیان نمایند.

۶– مدیران ارشد استان بیان نمایند آیا اقدامات انجام شده آنها روی سرانه تولید ناخالص داخلی لرستان اثر مثبتی داشته یا خیر؟ چند درصد؟

چنانچه مدیران ارشد استان نتوانسته اند خلاقیتی جهش زا در افزایش تولید ناخالص داخلی استان و کاهش شکاف تولید تا میانگین کشوری انجام دهند پیشنهاد می شود بیشتر از این خود را مدیون مردم نکنند تا دعای خیر مردم بدرقه سالهای باقیمانده عمرشان باشد چرا که این حرکت کند و لاک پشتی نه تنها برای جبران عقب ماندگی های استان پاسخگو نیست بلکه باعث می شود با گذشت زمان شکاف سرانه تولید لرستان تا میانگین کشوری عریض تر شود.