هرچه جلوتر می‌رویم تبعات منفی کرونا بر اقتصاد و کوچک‌شدن سفره اقشار آسیب‌پذیر نمایان‌تر می‌شود که تلنگری جدی برای تلاش دوباره و رهاشدن از رکود اقتصادی است و باید پرسید که مسوولان استان لرستان برای مقابله با این آسیب چه تدابیری اندیشیده‌اند؟

بنابرعقیده اقتصاددانان، ویروس کرونا برای برخی حرفه ها موجب درآمدزایی شده و برای برخی دیگر از مشاغل، بیکاری و کاهش شدید درآمد را به همراه داشته و در کل به نظر می رسد که به دلیل کاهش تقاضا و پایین آمدن صادرات منجر به رکود اقتصادی شود که کنترل این وضعیت به درایت و همگرایی دولت و بخش خصوصی نیاز دارد.

در زیر آنچه که در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان در هیجدهم خردادماه 1399 گذشته است را می خوانیم:

چک های برگشتی و تعدیل نیرو ارمغان کرونا برای تولید

حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی لرستان با بیان اینکه با توجه به محدودیت هایی که با شیوع ویروس کرونا در کشور به وجود آمد، حجم زیادی از بخش خصوصی کشور با مشکلات عدیده ای روبرو شدند، گفت: در راستای شناسایی مشکلات بنگاه های اقتصادی در سطح کشور سامانه پایش کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا راه اندازی شد تا واحدهای زیان دیده از این ویروس شناسایی و با پایش اطلاعات، تصمیم گیری لازم برای آنها در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: تاکنون 20 هزار بنگاه در سطح کشور در این سامانه اطلاعات خود را ثبت کرده اند.

سلاح ورزی با اشاره به زیان کرونا بر واحدهای اقتصادی لرستان افزود: اتاق بازرگانی لرستان برای شناسایی واحدهای آسیب دیده از کوئید19 به صورت میدانی با طرح 40 پرسش از 242 بنگاه اقتصادی فعال، نسبت به جمع آوری اطلاعات و بررسی مشکلات پیش آمده برای آنها اقدام کرده است.

نائب رئیس اتاق ایران افزود: چک های برگشتی، تعدیل نیرو، اقساط جامانده بانکی، کاهش صادرات، صادرات و ‏فروش، مشکل در تامین مواد اولیه، افزایش قیمت مواد اولیه، پرداخت مالیات و … از جمله مهمترین مشکلاتی بود که با ورود کرونا دامن گیر ‏بخش خصوصی شد. ‏

وی افزود: در حال حاضر دولت بسته های حمایتی برای بنگاه های اقتصادی زیان دیده از کرونا در نظر گرفته است که انتظار داریم سازو کار اجرایی آنها در لرستان به خوبی انجام شود.

سلاح ورزی اضافه می کند: دولت برای 18 رسته شغلی مساعدت هایی در حوزه های تامین اجتماعی، بانک ها، امور مالیاتی در نظر گرفته و نیاز است این مصوبات و بخش نامه های آنها برای کمک به بنگاه های اقتصادی استان به خوبی اجرا شود.

کاهش صادرات غیرنفتی با شیوع کرونا

در ادامه آتوسا چگنی؛ مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به اینکه تحقیق میدانی و پرسش های مستقیم از 242 بنگاه اقتصادی آسیب دیده از کوئید 19 در لرستان توسط اتاق بازرگانی استان به عمل آمده است، تصریح کرد:  در بخش صنعت با توجه به اینکه کاهش صادرات غیر نفتی داشتیم،صنایع  با کمبود مواد اولیه برای کالاهای واسطه ای مواجه خواهند شد که ضرر اقتصادی زیادی برای این واحدها در پی خواهد داشت.

وی ادامه داد: مشکل اصلی بنگاه های اقتصادی فعال بخش صنعت در لرستان، کاهش فروش داخلی بود. این در حالیست که تولیدکنندگان مواد شوینده، الکل، مواد ضدعفوانی کننده به دلیل شرایط هاص، با افزایش فروش داشتند.

چگنی اضافه کرد: تعطیلی اصناف، تعطیلی کارگاه ها و صنایع پایی دستی و پروژه های عمرانی، محدودیت های حمل و نقل، تغییر در ترجیحات مصرف کنندگان نهایی و افزایش قیمت مواد اولیه در این میان نقش بسیار مهمی بر زیان کوئید 19 بر واحدهای صنعتی استان داشت.

مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان ‏ یادآور شد: همچنین واحدهای صنعتی استان با کاهش شدید صادرات به دلیل بسته شدن مرزهای تجاری مواجه شدند.

تامین مالی مشکل عمده واحدهای صنعتی

چگنی با بیان اینکه با شیوع کوئید19 مشکلات فراوانی در بحث تامین مواد اولیه برای واحدهای صنعتی به وجود آمد، افزود: کمبود مواد اولیه داخلی به دلیل تعطیلی واحدهیا تولیدی و افزایش قیمت مواد اولیه و از طرف دیگر بسته شدن مرزها و عدم تمایل شرکای تجاری مشکلاتی برای تامین مواد اولیه داخلی و خارجی موردنیاز صنایع استان به وجود آورد.

مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به اینکه عدم توانایی تامین مالی مشکل عمده و اصلی واحدهای صنعتی استان در دوره بروز ویروس کرونا بود، اظهار کرد: با کرونا ویروس میزان نقدینگی واحدهای اقتصادی کاهش داشته و هزینه های مازاد رو به افزایش نهاده و سفارشات لغو شدند.

وی بیان کرد: افزایش نگه داری کالاهای آماده تحویل و از بین رفتن کالاهای فاسدشدنی نیز از عمده عوامل کاهش نقدینگی در واحدهای صنعتی استان به شمار می رود.

چگنی یادآور می شود: طبق بررسی های به عمل آمده 15 درصد واحدهای صنعتی در جامعه آماری موردنظر ما، مشکل چک برگشتی در این دوران داشتند.

آسیب صنعت پوشاک لرستان از کوئید 19

مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان ‏با بیان اینکه صنعت پوشاک نه تنها در سطح کشور بلکه در استان لرستان آسیب فراوانی دیده است، اضافه کرد: به دلیل تعطیلی مراکز عرضه پوشاک و تغییر ترجیح مصرفی مصرف کنندگان نهایی، این صنعت به شدت از شیوع کرونا آسیب دیده است.

وی اظهار کرد: 40 درصد صنایع پوشاکی که ما بررسی کردیم با مشکل چک برگشتی در این ایام مواجه شدند و فقط 50 درصد آنان توانستند با مراجعه به بانک ها از بخش نامه های حمایتی بهره مند شوند.

بی اطلاعی بخش خصوصی از بخش نامه های حمایتی

چگنی با تاکید بر اینکه اکثر بنگاه های اقتصادی از بخش نامه های حمایتی در حوزه تامین اجتماعی، بانک ها، امور مالیات اطلاعی نداشتند، افزود: یکی دیگر از عمده مشکلات واحدهای تولیدی در دوره بروز کرونا ویروس، عدم همکاری دستگاه های خدماتی اب و برق و گاز با آنها بود به طوریکه 20 درصد واحدهای تولیدی پوشاک جامعه آماری ما در این ایام با قطعی برق مواجه بودند.

زیان معادن کوچک و متوسط ‏لرستان

مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان ‏در رابطه با وضعیت صنایع معدنی لرستان در مواجهه با کوئید 19 یادآور شد: کاهش جهانی قیمت محصولات معدنی بر کشور و به طبع آن بر لرستان نیز موثر بوده و بیشترین ضرر را معادن کوچک و متوسط این حوزه دیده اند. همچنین با توجه به بسته شدن مرزها، کاهش شدید صادرات صنایع معدنی در لرستان را شاهد بودیم.

وی با تاکید بر نقش پررنگ سنگ بری ها در اقتصاد بخش خصوصی لرستان خاطر نشان کرد: با توجه به تعطیلی پروژه های عمرانی و از طرفی عدم انجام صادرات، واحدهای اقتصادی سنگ بری استان به شدت آسیب دیدند.

ضرر گلخانه های استان از شیوع کرونا

چگنی در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه آماری از گلخانه های استان و تاثیر کوئید 19 بر زیربخش های کشاورزی لرستان، بیان کرد: این گلخانه ها در زمینه تولید مشکلی نداشتند اما در بخش فروش با کاهش تقاضا مواجه شدند. در این میان گلخانه های تولید گل های زینتی بیشترین آسیب را دیدند و بسیاری از آنها تعطیل و صادراتشان متوقف شد.

افزایش بیکاری پنهان در استان با تاثیر کوئید 19 بر گردشگری  

مسئول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به زیان واحدهای اقتصادی فعال در بخش گردشگری از کوئید 19 گفت: شیوع این بیماری موجب از رونق افتادن صنعت گردشگری استان شد و بیکاری پنهانی را به وجود آورد چراکه بخش گردشگری نسبت به نیروی کار بسیار حساس است.

صنعت گردشگری و هتلداری لرستان در ورطه ورشکستگی

علی اکبر فکوری از کارآفرینان لرستانی در ادامه با اشاره به  ‏اینکه کرونا صنعت گردشگری لرستان را نابودکرد، گفت: اقتصاد ما اقتصادی تحریمی است و اگر حمایت نشود و تصمیات درستی اتخاذ نکنیم، متلاشی می شود و با سیل عظیمی از ورشکستگی های بخش خصوصی، تولید و بیکاری روبرو خواهیم شد.

وی اظهار کرد: دولت قول هایی برای حمایت از واحدهای تولیدی داده است اما نمی تواند آنها را اجرایی کند چراکه پولی برای حمایت ندارد و بنابراین در این استان خودمان باید دلمان به حال خودمان بسوزد و به یکدیگر کمک کنیم.

فکوری با تاکید بر اینکه کوئید 19 صنعت گردشگری و هتلداری را متلاسی کرده است، اضافه کرد: همه صنایع به صورت نیم بند در حال فعالیت هستند اما صنعت گردشگری همچنان با گذشت چند ماه از بروز کرونا تعطیل مانده است. با وجود اینکه هتل های استان های اطراف شروع به فعالیت کرده اند اما هنور هتل های ما در لرستان اجازه بازگشایی ندارند و هیچ دلیل قانع کننده ای برای تعطیلی آنها وجود ندارد.

این کارآفرین لرستانی خاطر نشان کرد: هتل های این استان در بهترین حالت 30 تا 35 درصد ظرفیت پر می شوند و اگر همین شرایط پیش رود، هتل داری در لرستان ورشکسته می شود.

خسارت 52 میلیارد تومانی کرونا بر واحدهای تولیدی زیر بخش کشاورزی لرستان

عبدالرضا بازدار، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در قالب ویدئوکنفرانس در این جلسه با اشاره به خسارت کرونا ویروس بر بخش های کشاورزی این استان از جمله گلخانه ها، صنایع مرغداری، واحدهای تولیدی گوشت و … گفت: دولت برای واحدهای آسیب دیده از کرونا تسهیلات 12 تا 14 میلیون تومانی در نظر گرفته است که در برابر حجم خسارت وارده به این واحدها بسیار ناچیز است.

وی ادامه داد: تاکنون مجموع خسارات به واحدهای تولیدی زیر بخش کشاورزی استان 52 میلیارد تومان برآورد شده است.

بازدار اضافه کرد: تهسیلاتی که دولت برای این واحدهای خسارت دیده در نظر گرفته دردی دوا نمی کند و انتظار داریم تسهیلات بانکی ارزان قیمت مناسبی برای آنها در نظر گرفته شود.

کوئید 19 فاجعه ای بزرگ برای اصناف‏

منوچهر اسبکوه، رئیس اتاق اصناف لرستان نیز در ادامه با بیان اینکه اصناف در طول انقلاب خدمات ارزنده ای به جامعه داشته و هر جا لازم بوده برای کمک ورود پیدا کرده اند، گفت: تعطیلی اصناف مشکلات عدیده ای را برای کارفرمایان به وجود آورد و چک های برگشتی نمونه بارز آن است.

وی ادامه داد: قرار بود بخاطر شیوع کوئید 19 برای چک های برگشتی مسالمتی با اصناف صورت پذیرد اما این چنین نشد و چک های ما برگشت خورد و بانک دسته چک به بازاریان نمی دهد و از آنجا که تمام معاملات اصناف با چک است، انتظار داریم حمایت و دستور العملی در این خصوص اتخاذ شود.

اسبکوه در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: قرار بود هزینه های سهم کارفرما برای حفظ بنگاه های آسیب دیده از کرونا را تامین اجتماعی متحمل شود که تاکنون انجام نشده است.

 رئیس اتاق اصناف لرستان ‏با بیان اینکه کوئید 19 فاجعه ای بزرگ برای اصناف است، ادامه داد: انتظار داریم در بحث مالیات عملکرد سال 98 بر مبنای سال 97 به صورت توافقی انجام شود و به صورت اظهار نامه نباشد.

وعده های بانکی که در حد حرف ماند

وی با اشاره به اینکه سیستم بانکی سلیقه ای شده است، افزود: قرار بود اقساط بانکی از اصنافی که دو ماه تعطیل بودند و جنس ها روی دستشان مانده بود به تعویق بیفتد که این هم محقق نشد.

تامین اجتماعی هم از کرونا ضرر دید

در ادامه علی جهانی، مدیر کل سازمان تامین اجتماعی لرستان نیز در قالب ویدئوکنفرانس در این جلسه با بیان اینکه کارکرد و نمود ویروس کرونا سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و … بود، گفت: ما هم به عنوان سازمانی که غیر دولتی است و منابع آن از محل اقتصاد کار تولیدی تامین می شود و 86 درصد منابع مان مربوط به حق بیمه است، با همین چالش ها و مشکلات مواجه هستیم.

وی اضافه کرد: در سه ماهه گذشته کل حق بیمه ای که وصول کردیم 80 میلیارد تومان بود که در برابر مصارف ما کم بود.

جهانی با بیان اینکه 11 گروه کارفرمایی تحت تاثیر کرونا قرار گرفتند، ادامه داد: برای پرداخت بیمه بیکاری حدود 15 هزار نفر درخواست بیمه بیکاری کردند که احراز هویت 11 هزار و 500 نفر آنها تایید شد و تا پایان هفته بیمه بیکاری به حساب آنها واری می شود.

مدیر کل تامین اجتماعی لرستان یادآور شد: از کارفرمایان بخش خصوصی و تولیدکنندگان انتظار داریم که از بسته های حمایتی استقبال کنند و ما هم نهایت مساعدت را با آنها خواهیم داشت.

بانک ها هم از کرونا در امان نماندند

بیژن بیرانوند مقدم، رئیس شورای هماهنگی بانک‌های لرستان نیز در ادامه در قالب ویدئوکنفرانس در این جلسه گفت: براساس دستور العمل بانک مرکزی کسانی که چک برگشتی در این مدت داشته اند، مانعی برای اقساط ندارند.

وی با بیان اینکه آثار حقوقی چک های هم چنان باقی است، افزود: صدور دسته چک از طریق سامانه صیاد انجام می گیرد و تاکنون بخش نامه ای برای تسهیل صدور کارفرمایانی که چک برگشتی داشته اند،

بیرانوند مقدم ادامه داد: بانک ها هم از کرونا آسیب بسیار زیادی دیده اند، ما با کمبود نقدینگی مواجه شده ایم و نقدینگی به سمت بازار و بورس روانه شده است.

از طرفی مشتری ها به خاطر اینکه درآمدی نداشته اند، قسط نمی دهند. استمهال اقساط بانکی برای 18 رسته شغلی و تمام وام های قرض الحسنه انجام شده و اگر بانکی وجود دارد که در این خصوص به بخش نامه ها عمل نکرده، به ما اطلاع داده شود تا برخورد کنیم. انصاف نیست که بانک ها را در این شرایط مورد هجمه قرار دهیم. تاکنون 19 نفر از کارکنان بانک ملی لرستان به کرونا مبتلا هستند.

 در ادامه هادی ملکشاهی، دیر کل امور مالیاتی لرستان اضافه کرد: برای بحث ماده 100 توافق ها و رایزنی هایی در سطح کشور در حال انجام است و امیدواریم نتیجه آن چیزی شود که به نفع توید و تولیدکنندگان باشد.

وی ادامه داد: هر بخش نامه ای از امور مالیات که در خصوص بیماری کرونا و تولید کنندگان به ما ابلاغ شود را اجرایی خواهیم کرد تا مشکل واحدهیا اقتصاد ی استان رفع شود.