✍️ حسین سلاح‌ورزی/ نایب‌رئیس اتاق ایران :

▪️ موضوع آب در ایران تا همین چند سال پیش به تابو تبدیل شده بود و آمار و اطلاعات درباره طبیعت ایران نیز کمتر در رسانه‌های عمومی منتشر می‌شد. پس از روی کار آمدن دولت یازدهم به هر دلیلی موضوع طبیعت ایران به ‌ویژه مقوله خشکسالی و کمبود آب برای ایران آینده در کانون توجه قرار گرفت. بر همین اساس بود که نهادها و سازمان‌های دولتی و مدنی مرتبط با تولید اطلاعات و تحلیل درباره همه موضوع‌ها و مقوله‌های مرتبط با آب اوج گرفت. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز با درک دقیق از موضوع آب در ایران مرکزی برای پژوهش در این باره تاسیس کرد. بیشترین بحث‌های انجام‌شده در سال‌های اخیر درباره آب به کمبود منابع آب و استفاده ناکارآمد از همین میزان منابع در دسترس بود و هست. کارشناسان مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران در مورد کمبود جدی آب در سراسر کشور هشدار دادند و تاکید کردند کاهش بارش و سوءمدیریت منابع آب در ده‌ها سال گذشته به چالشی جدی برای ایران تبدیل شده است.

▪️ از اوایل دهه 1370 تا همین چند روز پیش بارندگی اندک و رشد خشکسالی جزو ذات این سرزمین تلقی شد. بارندگی ناکافی حتی تا جایی پیش رفت که موضوع سازگاری با کم‌آبی به مثابه یک راهبرد در دستور کار قرار گرفت. این رخداد درازمدت بارندگی ناکافی به مرور حواس مدیران را از رخدادی به نام احتمال وقوع بارندگی‌های سرکش و نافرمان‌بردار از اراده انسانی پرت کرد. مدیران و دست‌اندرکاران ایرانی در همه بخش‌های مربوط به ساخت زیربناها و سازه‌ها و مدیران مرتبط پیامدهای احتمالی یک بارندگی بزرگ را فراموش کردند. درحالی‌که دیدیم در نیمه نخست سال ۱۳۹۷ باران‌های تند در مناطقی از استان‌های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی، سمنان و آذربایجان غربی به آب‌گرفتگی گذرگاه‌ها و روان شدن سیل انجامید، سال جاری آبی در ایران از همان آغاز پربارش آغاز شد.

▪️ سیل بزرگ فروردین‌ماه امسال در تاریخ نزدیک ایران یک تجربه تازه بود. هنوز بخش‌هایی از سرزمین پهناور ایران درگیر این سیل است. سیل اخیر آسیب‌های جدی به اقتصاد ایران وارد کرد. سازمان مدیریت بحران جمع خسارت‌های مالی سیل تا ۱۸ فروردین را ۱۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است. برای درک بزرگی این رقم در اقتصاد ایران، در نظر بگیرید که این رقم برابر با ۱۴ درصد درآمد نفت ایران قبل از تحریم و پنج درصد بودجه عمومی دولت تقریباً برابر با بودجه شهرداری تهران در سال ۱۳۹۸ است. این رقم احتمالاً با شرایط بحرانی در خوزستان و ادامه بارندگی‌ها و برآوردهای دقیق‌تر در ماه‌های آینده افزایش خواهد یافت و فشار بر منابع مالی محدود دولت ایران را شدیدتر خواهد کرد.

▪️ سیل فروردین 1398 نه نخستین سیلی است که در ایران آمده و نه آخرین سیل خواهد بود. این را شهروندان ایرانی می‌توانند درک کنند و به پیامدهای طبیعی آن نیز تن می‌دهند. اما آنچه تاثیر بسیار جدی‌تر بر جامعه ایرانی می‌گذارد چگونگی مدیریت این بحران است. ایرانیانی که در چنگ سیلاب‌ها و گل و لای گرفتار شدند و ایرانیانی که اندوه هم‌میهنان خود را در دل ریخته و بر شانه احساس می‌کنند می‌بینند که شوربختانه برخی مدیران این سرزمین از مصیبت واردشده نیز برای حذف رقیب و برکشیدن حزب و سازمان و گروه خود بهره‌برداری کردند.

متن کامل این تحلیل را در هفته نامه #تجارت_فردا شماره 311 بخوانید.

@tejaratefarda