ضعف نظام توزیع و تاثیر آن بر فضای کسب و کار لرستان؛

احسان دارایی؛ عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع و معادن لرستان :

 

در کشورهای پیشرفته بخش توزیع به عنوان یکی از مهمترین بخش‌های ساختار اقتصادی مطرح است.

در تبیین اهمیت این بخش تنها کافی است به نقش آن در ارتباط دادن به تولید و مصرف توجه شود. اهمیت نظام توزیع در کشور به حدی است که مقام معظم رهبری در اصل ۲۳ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، به صراحت از آن یاد کرده و لزوم اصلاح هر چه سریعتر آن را متذکر می‌شوند. با این وصف، نقش نظام توزیع در ایجاد رونق برای فعالیت‌های تولیدی و ایجاد اشتغال هرچه بیشتربه روشنی مشخص می‌شود.

ساختار خرده‌فروشی در ایران هنوز از وضعیت سنتی خارج نشده و شبکه توزیع کالاها در ایران با هزینه بسیار بالایی فعالیت می‌کند و لاجرم این هزینه به تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان تحمیل می‌شود که موجب غیراقتصادی شدن تولید شده است.

به بیان دیگر بهره‌وری پایین شبکه توزیع کالا در کشور موجب تضعیف اقتصاد ملی شده است و یکی از گلوگاه‌های مهم برای توسعه اقتصادی کشور محسوب می‌شود.

احسان دارایی، از فعالان اقتصادی لرستان در این باره می‎گوید: در اقتصاد لرستان، نظام مدیریتی و حلقه های نظام فعلی توزیع دچار مشکلات و ویژگی های خاص است که نبود آمار و اطلاعات کمی در خصوص فرآیندهای توزیع، نامطمئن و غیر رسمی بودن بخش قابل توجهی از حمل و پخش کالا در شبکه توزیع، تعدد واحدهای صنفی در سطح خرده فروشی از جمله این معضلات محسوب می‎شود.

وی با تاکید بر اینکه برای بهبود فضای کسب و کار باید چاره اندیشی کرد، ادامه داد: بررسی‎ها نشان می دهد که هزینه های محیطی‎ ‎‏ و همچنین شبکه ‏های توزیع با هزینه بسیار بالا می تواند به شدت هزینه تولید را بالا ببرد و ‏این خود باعث غیر اقتصادی شدن تولید می شود.

این عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ، صنایع و معادن لرستان یادآور شد: بهره‎وری پایین شبکه توزیع کالا در استان موجب ضعیف شدن اقتصاد ‏شده و این خود یکی از گلوگاه‎های مهمی است که برای توسعه ‏اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار حساب می شود.‏

وی افزود: واحدهای تولید برای تولید محصولات خود باید شناخت خوبی از بازار ‏داشته باشند و سلایق مصرف کنندگان مدنظر آنها باشد و با کمک شبکه های توزیع می توانند خیلی بهتر محصولات خود را توزیع و به ‏فروش برسانند.‏

دارایی با اشاره به اینکه نقش نظام توزیع در ایجاد رونق برای تولید محصولات و اشتغالزایی بسیار ‏مهم و مطرح است،  یادآور شد:. فروشگاه‎های زنجیره‎ای می‎توانند در بهبود بهره‎‏وری شبکه توزیع نقش مهمی داشته باشند.‏

این فعال اقتصادی گفت: نظام خرده فروشی سنتی با تحمیل هزینه‎های بالا به مصرف کنندگان ‏موجب می شود که قدرت خرید کاهش یابد و امکان نظارت بر آن بسیار ‏مشکل می شود.‏

وی افزود: با کم کردن واسطه‎ها و ایجاد رقابت، روزآمد سازی شیوه‎های نظارت بر ‏بازار، قیمت گذاری و … می توان کمک شایانی به فضای کسب و کار ‏استان داشت.

دارایی یادآور شد: فروشگاه‌های زنجیره‌ای با کاهش واسطه‌ها و مدیریت یکپارچه زنجیره‌های توزیع، نقش بسزایی در بهبود وضعیت اقتصاد دارند. این فروشگاه‌ها با حمایت از تولیدات داخلی و اشتغال زایی در کشور و همچنین با ایجاد رقابت، خلاقیت و افزایش بهره‌وری کمک شایانی به اقتصاد کشور خواهند کرد.

این عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ، صنایع و معادن لرستان ‏گفت: مهم ترین مزیت فروشگاه‌های زنجیره‌ای افزایش شفافیت مالی است که از این محل منافع بسیاری برای اقتصاد ملی در بر دارند.

وی خاطر نشان کرد: بدون نظام مناسب توزیع، حتی بهترین محصولات هم محکوم به شکست هستند.

دارایی اظهار کرد: هر سازمان می تواند از طریق کانال توزیع محصولات با مشتریان خود ارتباط برقرارکرده ، اطلاعات مفیدی از بازار کسب نماید، کالا وخدمات خود را به مشتریان ارایه دهد ،جریان نقدینگی را به درون سازمان هدایت نماید و کامل کننده تمام فعالیتهای قبلی سازمان بوده و مزیت رقابتی پایدار ایجاد کند.

این فعال اقتصادی لرستانی افزود: توسعه زیرساخت‏های فیزیکی و غیرفیزیکی حوزه لجستیک با بهبود عملکرد شبکه های لجستیک کالا در داخل مرزها، علاوه بر کاهش قیمت تمام شده کالاهای تولیدی کشور، نظام توزیع کالا در داخل کشور را نیز سامان خواهد داد.