مریم زارع؛ کارشناس ارشد مدیریت گردشگری :
کرونا مهمان ناخوانده و نامبارک نوروزی تاکنون علاوه بر گرفتن جان هزاران نفر، همچون بختکی بر جان گردشگری دیار سنگ و آب هم افتاده است.
اتفاقات تلخ سال ۹۸ و بختک کرونا به اعتقاد برخی از کارشناسان، گردشگری ایران را به کما فروبرده است.آینده بینشان گردشگری ایران چه خواهد شد؟! مسوولان با گذر از بحران کرونا درباره کشوری که روی سرمایه های میراث طبیعی و فرهنگی خوابیده چه تصمیماتی در باره صنعت گردشگری خواهند گرفت؟! صنعت گردشگری ایران یکی از قربانیان کروناست که به تبع استان لرستان نیز قربانی این ویروس شوم و منحوس شده است.
فراگیر شدن ویروس کرونا در جهان بر روی بسیاری از مشاغل و صنعتها تاثیر منفی و بعضا جبرانناپذیری گذاشته و در ادامه نیز با شدت بیشتری خواهد گذاشت. در این بین اما شاید هیچ صنعتی مانند گردشگری و توریسم زیر شلاق بی رحم کرونا قرار نگرفته است. اثرات ضربههای این ویروس منحوس بر پیکر صنعت گردشگری تا سالیان سال باقی خواهد ماند و به این سادگیها فراموش شدنی نیست. در ادامه به بررسی تاثیر کرونا بر گردشگری خواهیم پرداخت؛ لطفا تا انتهای این غم نامه دردناک با ما همراه باشید:
شورای جهانی مسافرت و گردشگری به تازگی هشدار داده است که در صورت ادامه پیدا کردن پاندمی کووید-۱۹ ممکن است بیش از ۵۰ میلیون شغل در زمینه گردشگی در سراسر جهان از بین بروند. این هشدار به این معنی است که به زودی ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان فقط در زمینه گردشگری شغل خود را از دست داده و بیکار خواهند شد. در این بین و بر اساس پیشبینیها انتظار میرود که قاره آسیا بیشترین ضرر را در این زمینه متحمل شود.
مطابق مطالعات کارشناسان صنعت گردشگری بعد از اینکه پاندمی کرونا به طور کامل به پایان رسید؛ حداقل ۱۰ ماه زمان لازم است تا صنعت گردشگری دوباره بتواند جان تازهای بگیرد. این مساله وقتی ترسناکتر میشود که بدانیم قبل از شیوع کرونا، صعنعت گردشگری به تنهایی ۱۰ درصد از تولید ناخالص جهانی را در اختیار داشت.
با شیوع ویروس کرونا و گسترش سریع آن در سراسر جهان، بسیاری از سفرها لغو شدند و اکثر آژانسهای هواپیمایی نیز به تعطیلی کشیده شدند. اما شاید گردشگری بیشتر از آنکه از کرونا ضرر کند؛ از ترس و واهمهای که در جهان ایجاد شد به ورطه نابودی کشانده شد. مردم با شندن انواع و افسام خبرهای ناامید کننده و ترسناک دیگر هیچ رغبتی به خروج از خانههای خود نیز ندارند؛ چه برسد به خروج از شهر و کشور آن هم برای یک مسافرت سیاحتی.
کارشناسان صنعت گردشگری این روزها تلاش زیادی میکنند تا بتوانند با آرام کردن فضا به مردم ثابت کنند که هنوز هم امکان مسافرت ایمن وجود دارد؛ اما آیا واقعا چنین است ؟ بسیار خوشبینانه است اگر فکر کنیم که سفر کردن در این ایام میتواند یک کار معقول و البته ایمن باشد. مسافرتهای هوایی این روزها بسیار خطرناک هستند و توصیههای اکید پزشکان نیز بر پرهیز از مسافرتهای غیر ضروری استوار است. با کنار هم قرار دادن این پازل متوجه میشویم که صنعت گردشگری به معنی واقعی کلمه قربانی کرونا شده است و اصلا معلوم نیست که تا چه زمانی باید در سایه این ویروس باقی بماند.
متاسفانه باید بگوییم که وضعیت گردشگری در ایران به مراتب بدتر از سایر نقاط جهان خواهد بود. در نظر داشته باشید که ما حتی قبل از کرونا و به واسطه تحریمها و البته تبلیغات منفی فراوانی که بر علیه ایران در رسانههای خارجی در جریان داشت؛ وضعیت مطلوبی در زمینه گردشگری نداشتیم. و حالا تصور کنید به یکباره چنین بلای عظیمی بر پیکره نیمه جان گردشگری کشورمان نازل شده است؛ چقدر زمان بای بگذرد تا این صنعت دوباره بتواند بر روی پاهای خود بایستد و به اصطلاح کمر راست کند ؟
از طرفی بخش گردشگری در ایران، نمیتواند آنچنان به جبران خسارتهایش توسط دولت امیدوار باشد. به واسطه تحریمها و مشکلات اقتصادی شدید، بسیار بعید است که دولت بعد از کرونا بتواند کمک زیادی به بخش گردشگری داشته باشد. بنابر اعلام انجمن شرکتهای هوایی در ایران در تعطیلات نوروز ۹۹ بیش از ۹۰ درصد پروازها در ایران لغو شده است و بیش از ۳ هزار میلیارد تومان به صنعت گردشری خسارت وارد شده است. توجه داشته باشید که این رقم فقط تا نیمه اول فروردین محاسبه شده است. از آنجایی که تا عادی شدن شرایط جهان و ایران راه بسیار درازی در پیش است؛ باید بگوییم: این رشته سر دراز دارد!
اخیرا دولت مبلغ ۷۵ هزار میلیارد تومان به جبران خسارتهای ناشی از کرونا اختصاص داده است که از این رقم فقط ۳۵۰۰ میلیارد تومان به بخش گردشگری تعلق خواهد گرفت؛ آن هم به صورت وامهای با تاخیر در اقساط. این مبلغ با توجه به حجم عظیم خسارتهای بخش گردشگری به هیچ عنوان کفاف جانی دوباره بخشیدن به این صنعت را نخواهد داد.
ثبت ديدگاه