احسان دارایی، نائب رئیس اتاق بازرگانی لرستان، در جلسه کمیته کارشناسی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی که در محل اتاق بازرگانی برگزار شد، بر لزوم توسعه زیرساخت‌های صادراتی استان و افزایش تعاملات بین‌المللی تأکید کرد.

مذاکرات با هیئت تجاری عراق و تاجیکستان و فرصت‌های جدید همکاری

وی با اشاره به برگزاری همایش تجاری اخیر و مذاکرات با هیئت های تجاری عراق و تاجیکستان و بازدید این هیئت ها از چهارمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی استان اظهار داشت: امیدواریم با برگزاری این رویدادها بتوانیم خدمات و محصولات صادراتی استان را بیشتر از قبل به بازارهای هدف معرفی و به اقتصاد و اشتغال استان کمک شایانی شود.

همچنین در بازدید از ظرفیت‌های صنعتی استان، بازدیدی از چند واحد صنعتی داشتیم و در این راستا ماشین سازی لرستان نیز مورد توجه قرار گرفت، در این بازدید در خصوص ساخت سازه‌های فلزی پل‌ها با نصب کمتر از ۹۰ روز برای کشور عراق و تأمین سازه‌های مورد نیاز اسکله بندر بصره مذاکراتی صورت گرفت و پیشنهاد شد که بخشی از فرآیند تولید در استان و تکمیل نهایی روند تولید در کشور عراق صورت گیرد تا ضمن کاهش اثرات تحریم، حضور مستمر در بازار این کشور تضمین شود.»

دارایی همچنین از فرصت‌های جدید همکاری با تاجیکستان خبر داد و افزود: «طبق مذاکرات و تفاهم نامه های انجام‌ شده، به پیشنهاد اتاق تاجیکستان از واحدهای تولیدی مرتبط دعوت شد که با حضور خود در نمایشگاه محصولات کشاورزی این کشور که در دو ماه آینده برگزار می‌شود بتوانند محصولات خود رو در این نمایشگاه معرفی و بازاریابی و عرضه نمایند.

تقویت همکاری‌های آموزشی و ایجاد دفاتر تجاری در کشورهای هدف

نائب رئیس اتاق بازرگانی لرستان با اشاره به علاقه‌مندی طرف تاجیکی به برنامه‌های آموزشی اتاق، گفت: «با توجه به تجربیات موفق اتاق لرستان در حوزه آموزش و تشکل‌های اقتصادی، تفاهم شده است که این الگو در اتاق‌های بازرگانی تاجیکستان نیز اجرایی شود.

وی بر اهمیت ایجاد نمایشگاه های دائمی و ایجاد دفاتر تجاری در کشورهای هدف تأکید کرد و گفت: «برای تقویت حضور صادرکنندگان لرستان در بازارهای بین‌المللی، باید از این ظرفیت استفاده کرد و از طرف اتاق های بازرگانی دیوانیه و ناصریه در این خصوص پیشنهاداتی داشته ایم و باید از این ظرفیت استفاده شود.

چالش‌های صادراتی و ضرورت ایجاد زیرساخت‌های حمل‌ونقل

دارایی با اشاره به مشکلات حمل‌ونقل بین‌المللی، تصریح کرد: «در حال حاضر، استان لرستان فاقد شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی فعال میباشد که این امر هزینه‌های صادرات را افزایش داده و رقابت‌پذیری تولیدکنندگان استان را کاهش داده است. همچنین، کمبود کامیون‌های یخچال‌دار برای حمل محصولات کشاورزی از دیگر موانع پیش روی صادرکنندگان است که باید برای تأمین آن تدابیری اندیشیده شود.

وی همچنین به چالش‌های مربوط به زنجیره تأمین و بسته‌بندی محصولات صادراتی و نبود پایانه های صادراتی در استان اشاره کرد و افزود: «توسعه صنایع تبدیلی و تکمیل زنجیره ارزش در بخش صنعت و کشاورزی، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند گیاهان دارویی، عسل، کنسانتره انار و آبزی‌پروری و موارد این چنینی از جمله اقداماتی است که می‌تواند به افزایش صادرات استان کمک کند.

لزوم ارتقای گردشگری سلامت و توسعه هتل‌سازی در استان

نائب رئیس اتاق بازرگانی لرستان با تأکید بر ضرورت توسعه گردشگری سلامت، اظهار داشت: «بیمارستان‌های استان برای پذیرش بیماران خارجی نیازمند اخذ مجوزهای بین‌المللی مانند آی‌پی‌دی (IPD) هستند. همچنین، کمبود پروازهای مستقیم به مقاصدی مانند نجف، یکی از موانع جدی در جذب گردشگران سلامت محسوب می‌شود که در پنل تخصصی گردشگری سلامت در این خصوص با اعضای اتاق عراق مذاکراتی داشتیم و بازدیدهایی از چندتا از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی صورت پذیرفت و مورد تایید قرار گرفت و لازم است در جلسات شورای گفت‌وگو برای راه‌اندازی پروازهای هفتگی به این مقصد تصمیم‌گیری شود.

وی در ادامه به مشکلات زیرساختی گردشگری در استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، بالاترین سطح هتل‌های استان سه‌ستاره است و برای جذب گردشگران خارجی نیازمند سرمایه‌گذاری در این بخش هستیم. پیشنهاد شده است که مانند بعضی از استان‌ها، عوارض ساخت هتل که توسط شهرداری ها دریافت میشود در لرستان به صفر برسد تا سرمایه‌گذاران ترغیب به فعالیت در این حوزه شوند.

مشکلات تأمین مالی و لزوم حمایت از صادرکنندگان

دارایی با اشاره به موانع مالی پیش روی صادرکنندگان، گفت: « بسیاری از صادرکنندگان امکان بهره‌مندی از دریافت تسهیلات صادراتی را ندارند. باید سازوکارهای حمایتی برای تأمین مالی صادرکنندگان و واحدهای تولیدی کوچک‌ در نظر گرفته شود و همچنین نداشتن صرافی در مرکز استان علی رغم پیگیری های زیاد و مشکلاتی که برای صادرکنندگان در استان بوجود آورده ، یکی از موضوعاتی بود که‌ مورد اعتراض مهمان های خارجی قرار گرفت.

وی در پایان بر لزوم تدوین «سند راهبردی توسعه صادرات استان» تأکید کرد و افزود: «این سند باید شامل تشریح وضعیت موجود، برنامه ها و راهکارهای توسعه صادرات باشد و با مشارکت دستگاه‌های مختلف تدوین شود تا وظایف هر نهاد مشخص گردد و از موازی‌کاری جلوگیری شود. همچنین کمک های فنی اعتباری که برای توسعه فعالیت های بخش خصوصی و صنایع صادرات محور در نظر گرفته شده به این واحدها تعلق گیرد.

نائب رئیس اتاق بازرگانی لرستان ابراز امیدواری کرد که با اجرای این پیشنهادات و پیگیری مصوبات، مسیر توسعه اقتصادی و تجاری استان هموارتر شود.