دومین جلسه انجمن ارگانیک استان لرستان  با دستور کار بررسی و حرکت به سوی سالم سازی محصولات کشاورزی و غذایی به ریاست مصطفی طبیب زاده رئیس انجمن و با حضور مسئولین بخش های اجرائی، تحقیقاتی و دانشگاهی، کشاورزان پیشرو عضو انجمن برگزار گردید.

حسین خدیش مسئول دفتر مطالعات آب و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان اظهار داشت: با توجه به تنوع آب و هوایی در استان لرستان و مساحت حدود 800 هزار هکتاری اراضی زراعی استان و وجود منابع آبی پتانسیل بالایی جهت کشت محصولات متنوع کشاورزی دارد، تولید محصولات کشاورزی استان حدود 3 میلیون تن در سال می باشد که از این میزان حدود یک میلیون و 800 هزار تن مصرف استان است (با محاسبه 20% ضایعات) و حدود 600 هزار تن مازاد محصول داریم که در مجموع محصولات تولیدی، 21 محصول دارای مزیت نسبی است. این مقدار تولید مازاد زمانی ارزش صادراتی دارد که دارای استانداردهای لازم یک محصول باشند. وی بیان داشت: با توجه به رعایت نمودن استاندارد اعلام شده از سوی اتحادیه بین المللی محصولات کشاورزی ارگانیک می توانیم هر چه بیشتر به سمت تولید غذای سالم حرکت کنیم که در نتیجه آن می توانیم در بازارهای صادراتی حرفی برای گفتن داشته باشیم. خدیش افزود: وقتی صحبت از ارگانیک به میان می آید به این معنی است که هیچ گونه سم، کود و مواد شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی بکار برده نشده باشد ولی ما در حال حاضر ادعا داریم که می توانیم غذای سالم تولید کنیم یعنی مواد شیمیایی در زمان مصرف از بافت محصول خارج شده باشند که امیدواریم بتوانیم با برگزاری جلسات تخصصی و پروژه محور در بخش های جداگانه کشاورزی به این مهم دست یابیم.

جهانبخش دولتشاه معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در این جلسه بیان کرد: بخاطر تنوع اقلیمی موجود در لرستان، فصل کاشت و برداشت در استان با دیگر استان ها متفاوت می باشد بعنوان مثال در کشت گندم فصل برداشت به حدود 5 ماه می رسد. در بحث آب نیز با توجه به منابع آبی، استان لرستان توانایی کشت گونه های متنوع را دارا می باشد ولی با توجه به این پتانسیل بعنوان مثال در کشت نخود که مقام دوم تولید کشور را داریم آمارها نشان می دهد که تولید این محصول در سال جدید با کاهش روبرو شده و استان های هم جوار در حال سبقت گرفتن از ما می باشند. وی بیان داشت: وزارت جهاد کشاورزی بایستی وظیفه تامین امنیت غذایی با کیفیت را نیز در دستور کار قرار دهد. در این راستا در رابطه با کاهش استفاده از سموم و علف کش ها قدم های مثبتی برداشته شده و با استفاده از روش های تلفیقی در این مسیر اقداماتی انجام شده که نتایج مثبتی هم به دنبال داشته است.

کامران پیرزادی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی در این جلسه اظهار داشت: در بحث امنیت و سلامت غذایی در کشور از سال 1399 مباحثی مطرح شده و در نهایت در سال 1402 سند ملی دانش بنیان سلامت و امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد که در این سند 300 برنامه در نظر گرفته شده و وظایف هر کدام از وزارتخانه ها معین شده است. در کنار آن دستورالعملی تدوین شده که نسبت به شناسه دار کردن محصولات کشاورزی مطابق با استانداردهای جهانی از زمان کشت تا موقع مصرف اقدامات لازم انجام پذیرد. پیرزادی بیان داشت: در بحث مبارزه بیولوژیک با آفات این موضوع مستلزم هزینه می باشد زیرا محصول سالم نسبت به محصول معمولی هزینه تولید بالاتری دارد. ما نیازمند بازاری هستیم که قیمت این محصولات در آن بازار مشخص شود و در این راستا نیازمند همکاری انجمن ارگانیک هستیم.

محمدحسن کیانی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی: در حال حاضر از 50 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات باغبانی  195 هکتار تحت کشت ارگانیک هستند. با توجه به اینکه کشاورزان قصد دارند مقدار تولید حداکثری داشته باشند ما برای توجیه کردن باغداران جهت تولید محصول ارگانیک با مشکل مواجه هستیم و  نیاز به فرهنگ سازی داریم. ایشان افزود: با این حال می توانیم با آگاه سازی و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و شناسایی محصول ارگانیک و قیمت مناسب برای محصولات ارگانیک در این مورد قدم های مثبتی برداریم.

جواد طهماسبی مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان لرستان : در حال حاضر 185 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات زراعی داریم که حدود 4/2 میلیون تن محصولات زراعی تولید می کنیم. در حال حاضر رفع نیازهای مردم در اولویت قرار دارد. میزان استاندارد جهانی استفاده از کود شیمیایی 101 کیلوگرم در هکتار می باشد در حالیکه در کشور ما حدود 55 کیلوگرم در هکتار از کود استفاده می شود. ایشان افزود: در حال حاضر تولید محصولات سالم را در اولویت قرار داده ایم و برای تولید محصولات سالم میزان مصرف کود در محصولات زراعی کنترل شده است. وی بیان داشت: بایستی از تکنولوژی های جدید استفاده و مصرف کودهای زیستی را جایگزین کودهای شیمیایی کنیم.

حجت اله بیرانوند مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان : در رابطه با غذای سالم یک سری استانداردهای ملی وجود دارد که نقشه راه مجموعه ها می باشد. این استانداردها در بخش هایی نیاز به اصلاح دارد مثلا در بخش نان، طبق استانداردهای موجود تا میزان 12 درصد مجاز به سبوس گیری هستیم که مناسب نیست. این در حالی است که در گذشته این میزان 7 درصد بوده است. در حال حاضر مشغول به ایجاد زیرساخت هایی جهت تولید آرد کامل در استان لرستان می باشیم. وی در پایان ضمن ابراز امیدواری در راستای فضای زیرساخت جهت تولید آرد افزود: در آینده به نتایج خوبی دست خواهیم یافت.

سید حسین وفایی عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی : با توجه به اینکه طبق آخرین آمار گردش مالی دنیا از بحث ارگانیک نزدیک به 150 میلیارد دلار می باشد و از میان199 کشور دنیا ایران رتبه 59 را دارا می باشد نیاز به انجام اقدامات بیشتری در این زمینه داریم تا بتوانیم این رتبه را ارتقا بخشیم و میزان مواد شیمیایی موجود در مواد غذایی را به حداقل مقدار ممکن برسانیم. وفایی افزود: موسسات آموزش عالی و دانشگاه ها می توانند در بحث کیفیت سنجی محصولات کشاورزی و غذایی با سازمان های اجرایی همکاری داشته باشند و خدمات مناسبی در این زمینه ارائه دهند.

عبداله احتشام نیا معاون پژوهش و فناوری دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان: بایستی در حال حاضر وضع موجود را تحلیل کنیم و طبق آماری که وجود دارد ببینیم که کدامیک از محصولات را می توان برای شروع کدام موضوع ارگانیک مورد توجه قرار دهیم. در گام بعد لازم است که محصولات مشکل ساز که بیشترین میزان سم و کود را مصرف می کنند شناسایی شوند و جهت بهبود وضعیت کود موجود در بافت این محصولات اقدام کنیم.

زهرا امیری معاون هماهنگی ترویج سازمان جها کشاورزی : دستگاه های ذیربط بایستی در زمینه بسط و گسترش محصولات ارگانیک هماهنگی بیشتری داشته باشند. همچنین مشخص شود که چه محصولاتی لازم است از سالم بودن به سمت ارگانیک سوق داده شوند. ایشان افزود: تاریخ کاشت محصولاتی که به دلیل مصرف کمتر سم، کود و آب از بهاره به پائیزه امکان پذیر بوده بایستی تغییر داده شود.

شهلا احمدی _ مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان : لازم است سطح زیرکشت گیاهان داروئی که ارگانیک هستند گسترش داده شود. ایشان در بخشی از سخنان خود به تولید بذور استاندارد گیاهان داروئی اشاره کرد.

علی سپهوند_ مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان : مرکز تحقیقات منابع طبیعی بذور اسپرسو که مقاوم به سفیدک می باشند تولید کرده و نیاز به استفاده از سموم شیمیایی ندارد.