ماده 1– در این دستورالعمل اصلاحات و عبارات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف– بانکها و موسسات مالی و اعتباری: کلیه بانکها و موسسات مالی و اعتباری دولتی و غیردولتی که به موجب قانون تاسیس یا دارای مجوز از بانک مرکزی بوده و تحت نظارت آن بانک قرار دارد.
ب- مشتریان: اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی و دولتی و عمومی غیردولتی که بابت فعالیت در بخشهای صنعتی، معدنی، کشاورزی و خدماتی تسهیلات دریافت کردهاند.
پ– بدهی: مطالبات مستقر در سرفصل غیرجاری در سال 1392
ت– تسهیلات دریافتی: اعم از مطالبات ریالی (شامل تسهیلات اعطایی به اشخاص حقیقی و حقوقی بدهی مشتریان در حساب بدهکاران موقت، بدهی مشتریان در خصوص اعتبارات اسنادی و ضمانتنامههای پرداختشده و بروات ارزی مدتدار پرداختشده و پیشپرداخت در خصوص خرید اموال معاملات، اموال خریداریشده در خصوص عقود، کالاهای معاملات سلف، کار در جریان جعاله و خرید دین) و مطالبات ارزی از محل منابع داخلی بانکها و موسسات اعتباری
ث– جریمه خسارت تاخیر قابلبخشودگی: مانده مابهالتفاوت نرخ وجه التزام تاخیر تادیه دین مندرج در قرارداد مربوطه و نرخ سود تسهیلات اعطایی
ماده 2– تقسیط بدهیهای موضوع این دستورالعمل صرف نظر از کلیه مساعدتهای قبلی فقط برای یک بار با تایید یا تفویض هیات مدیره بانک یا موسسات اعتباری میسر میباشد.
ماده 3– تشخیص دلایل موجه به عهده موسسه اعتباری میباشد.
ماده 4– تسهیلات اعطایی از محل اعتبارات بنگاههای کوچک اقتصادی و زودبازده نیز مشمول استفاده از مزایای این دستورالعمل میباشد.
ماده 5– تقسیط و بخشودگی جریمه تاخیر تسهیلات اعطایی از محل وجوه ادارهشده یا موافقت واگذارنده وجوه مربوطه مجاز میباشد.
ماده 6– بدهی تقسیطشده بر اساس دستورالعمل حاضر از سرفصل غیرجاری خارج به سرفصل جاری منتقل میشود. در صورت عدم ایفای تعهد، اقساط معوق بر اساس بخشنامه شماره ب/2833 مورخ 5/12/1385 شورای پول اعتباری طبقهبندی خواهد شد.
تبصره – بانکها و موسسات اعتباری در صورتی که در مفاد مصوبه شرط نمایند، میتوانند در صورت عدم تادیه یک یا چند قسط از اقساط مقرر دیون مدیون را حال کرده و اقدامات اجرایی یا حقوقی را انجام دهند.
ماده 7– بخشودگی مانده جریمه خسارت تاخیر به میزان مابهالتفاوت نرخ وجه التزام تاخیر تادیه دین مندرج در قرارداد مربوطه و نرخ سود تسهیلات اعطایی پس از پرداخت اقساط و تسویه کامل بدهی امکانپذیر میباشد و چنانچه مشتری در بازپرداخت اقساط قصور کند مشمول بخشش مذکور نمیشود.
ماده 8– حقوق بانکها و موسسات مالی و اعتباری نسبت به مستندات اولیه طلب و اقدامات انجام شده نسبت به آن تا مرحله تقسیط محفوظ و در صورت عدم ایفای تعهد تداوم مییابد.
ماده 9– تقسیط بدهی متقاضیان بر اساس نرخهای مندرج در قراردادهای اولیه (منشاء ایجاد دین) محاسبه و انجام میشود.
ماده 10– تسهیلات اعطایی از محل حساب ذخیره ارزی مشمول دستورالعمل حاضر نمیباشد.
ماده 11– اعمال تقسیط الزاما پس از وصول درخواست مدیون و احراز سایر شرایط انجام میشود.
ماده 12– هیاتمدیره بانکها و موسسات مالی و اعتباری میتوانند به منظور سهولت در تصمیمگیری و تقسیط بدهی، اختیارات خود را به واحدها تفویض کنند.
ماده 13– بانکها و موسسات مالی و اعتباری مکلف هستند در مقاطع سهماهه عملکرد مربوط به توافقات انجامشده با بدهکاران را بر اساس بند 16 قانون بودجه سال 1392 به اداره اطلاعات بانکی بانک مرکزی ارسال کنند.
ثبت ديدگاه