بررسی راهکارهای توسعه دامپروری لرستان و رفع چالشهای موجود
موضوع سیودومین جلسهی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد که صبح امروز چهارشنبه در محل این اتاق برگزار گردید، بررسی راهکارهای توسعه دامپروری لرستان و رفع چالشهای موجود بود.
به گزارش روابطعمومی اتاق خرمآباد؛ معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی لرستان که به همین منظور در جلسه حاضر شده بود، گذاری به وضعیت دامپروری لرستان زد و گفت: بهبود فضای کسب و کار، بازار، و تأمین نهادهها و تجهیزات و امکانات از جمله مهمترین عناصر تأثیرگذار در زمینهی چگونگی وضعیت دامپروری استان هستند.
ناصر نجیبزاده، بخش دام را به دو حوزهی سنتی و صنعتی تقسیم کرد و اظهار داشت: سهم بخش دامپروری استان از تولید گوشت و شیر، سهم کمی نیست.
وی، مشخصاً به بخش تولید شیر اشاره و تصریح کرد: در این حوزه 13 هزار و پانصد نفر طرف قرارداد با کارخانههای شیر و 135 مرکز جمعآوری شیر در مرکز استان هستند و محصول تولیدیشان را در اختیار این کارخانهها میگذارند.
نجیبزاده با اشاره به اینکه یکونیم میلیون واحد دامی در بخش دام سبک روستایی در استان داریم، افزود: بسیاری از بهرهبرداران روستایی به دلیل عدم دسترسی، قادر به در اختیار گذاشتن شیر تولیدیشان نیستند و محصولشان را به شیوههای دیگری به بازار مصرف میرسانند.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی لرستان، حجم تولید گوشت سفید (مرغ) در استان را نیز 52 هزار تن عنوان کرد و بیان داشت: از این میزان، 48 هزار تن آن به روش صنعتی و مابقی به صورت سنتی و روستایی تولید میشود و از این حیث میتوانیم بگوییم مرغداریهایمان عمدتاً صنعتی هستند.
ناصر نجیبزاده به اهمیت آمار دقیق در برنامهریزی در حوزهی دامپروری استان اشاره کرد و گفت: متأسفانه در این حوزه، آمار جدید با آمارهای گذشته اختلاف فاحشی دارد که منطقی و درست به نظر نمیرسد.
بهبود فضای کسب و کار، تأمین نهادهها و تجهیزات و امکانات زیرساختی هم از جمله ضروریاتی بود که وی به آنها اشاره کرد و عنوان داشت: سیاست ما در حوزهی صدور مجوز برای بخش دامپروری در حوزهی دام سنگین و گاو شیری کاملاً آزاد است.
نجیبزاده، متوسط سرانهی مصرف شیر در کشور را 110 کیلو عنوان کرد و افزود: این مقدار در کشورهای پیشرفته 165 کیلو است که تا رسیدن به این میزان، 55 کیلو فاصله داریم.
این مقام مسئول اظهار داشت: سیاست ما در حوزهی تولید شیر، حمایت همهجانبه است؛ چراکه در حوزههای دیگر از جمله سلامت و ایجاد اشتغال هم مؤثر است.
وی، ظرفیت دام شیری استان را 11 هزار و 500 رأس اعلام و تصریح کرد: البته تأمین علوفه (بخصوص علوفه خشبی) مورد نیاز این ظرفیت هم از جمله مسائلی است که باید مورد نظر قرار داشته باشد.
نجیبزاده افزود: خوشبختانه از آنجا که قیمت علوفهی دانهای (مانند جو، ذرت، کنجاله و…)، جهانی است، با وجود تحریمها مشکل خاصی در این زمینه نداریم و حتی در حال حاضر با کاهش قیمت این نهادهها در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته مواجه هستیم؛ اگرچه قیمت علوفهی خشبیمان از قیمت جهانی آن بیشتر است.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی لرستان؛ هزینهی تمامشدهی قیمت شیر و تنوع و کیفیت محصولات را دلایل حرکت به سمت احداث واحدهای بزرگ دامپروری ذکر کرد و گفت: محدودیتی در زمینهی پرورش گاوهای شیری در لرستان نداریم؛ معتقدیم ساخت واحدهای بزرگ دامپروری باعث میشود توسعهی دامپروری با سهولت بیشتری صورت بگیرد، چرا که انتقال دانش فنی صورت میگیرد.
ناصر نجیبزاده، اهمیت تشکیل هلدینگ برای ساخت واحدهای بزرگ دامپروری را هم از نظر دور نداشت و گفت: با تشکیل این هلدینگها، به صورت زنجیرهای همهی مراحل مرتبط با این واحدها اعم از تولید علوفه، پرورش گاو و همچنین تولید محصول و بازار-رسانی آن در نظر گرفته میشود.
نجیبزاده از در دستور کار بودن احداث واحد 2500 رأسی در نورآباد و 2000 رأسی در الیگودرز خبر داد و افزود: احداث چنین واحدهایی باعث میشود کشاورزان هم در زمینهی تولید مورد نیاز آنها، علاوه بر تنوع کشت که یک ضرورت است، با تضمینی برای فروش محصولاتشان مواجه شوند که باعث دلگرمیشان میشود.
این مقام مسئول با اشاره به ضعفها و کاستیهایی که در حوزهی دام سنگین استان وجود دارد، بیان داشت: تعداد قابلتوجهی از 300 واحدی که در استان وجود دارد، به دلایل مختلف تعطیل و غیرفعال هستند، این در حالی است که میانگین تولید این واحدها نسبت به میانگین کشوری پایین است.
وی؛ فنی عمل نکردن واحدها و بضاعت پایین آنها برای تأمین سرمایهدرگردش از جمله دلایل پایین بودن میانگین تولید این واحدها عنوان کرد و گفت: توانمندسازی تشکلهای مرتبط با این حوزه میتواند باعث تغییر شرایط و بهبود وضعیت گردد.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی لرستان افزود: اصلاح شبکهی توزیع و عرضهی محصولات دامپروری و همچنین آموزش و ارتقاء نیروهای مشغول در این عرصه هم نباید از نظر دور بماند.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق خرمآباد:
تخریب منابع طبیعی و بحران آب جدی است
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد با اشاره به روند تخریب منابع طبیعی لرستان و بحران فراگیری که در زمینهی آب وجود دارد، اظهار داشت: اصلیترین دغدغهها در دو حوزه است: اول دامهای متحرکی که زیانشان از منافعشان بیشتر است و باعث تخریب منابع طبیعی میشوند، و دوم؛ تأمین آب و علوفهی مورد نیاز برای ظرفیتی که برای استان لرستان اعلام شده است.
مرتضی هادیپور با اشاره به اینکه بر اساس آمار، برای تولید هر کیلو گوشت قرمز، 15 تا 16 هزار لیتر آب مصرف میشود، گفت: با توجه به بحرانی که در زمینهی آب با آن مواجه هستیم، این مسأله حتماً باید مورد بازنگری جدی قرار گیرد.
وی افزود: در زمینهی احداث واحدهای بزرگ دامپروری نباید تأمین علوفه و البته میزان آب مورد نیاز را از نظر دور داشت؛ در همین رابطه پیگیری مطالبات آب استان، مسألهای است که باید در دستور کار جدی قرار گیرد.
هادیپور؛ همچنین ثابت یا حتی حذف نمودن دامهای سیار را از دیگر اقداماتی برشمرد که با اجرای آن میتوان روند تخریب منابع طبیعی را کند و متوقف نمود.
ثبت ديدگاه