مدیرعامل شرکت آهک صنعتی و هیدارته لرستان معتقد است که موفقیت اتفاقی نیست بلکه با برنامهریزی در طول زمان به دست میآید.
این روزها که اقتصاد لرستان حال و هوای چندان خوشی ندارد و به عبارتی علیرغم تمام تلاشهایی که از سوی مسئولین بهعمل میآید نمیتوان منتظر نتیجه زودرس بود، اصلیترین مسئله یعنی پرداختن به فرهنگ کار بیش از پیش خود را نشان میدهد تا پایه توسعه، درست بنا گذاشته شود و در ادامه بتوان با تغییر شرایط اقتصادی استان، شاهد سرمایهگذاریها و همینطور اقبال بیشتر هماستانیها به بخش خصوصی باشیم.
نهادینه شدن فرهنگ کار صرفاً با کلام به بار نمینشیند و به قول معروف نمیتوان بیرون گود فقط به تماشا نشست و سخن راند. موثرترین راهحلها را افرادی میتوانند ارائه دهند که خود این راه را با تمام فراز و نشیبهایش با موفقیت پشت سر گذاشته و هیچ چیز مانعشان نشده باشد. افرادی که برنامهریزی طولانیمدت و کارشناسیشده را پیش روی خود گذاشتهاند و ضمن اینکه از دنیای پیرامون خود غافل نمیشوند افق دیدشان آینده را میبیند و برای سالهای دور، خود و مجموعهشان را مهیا میکنند.
یکی از همین افراد “محمد خاکی“، مدیرعامل شرکت آهک صنعتی و هیدراته لرستان است.
شرکتی که در سال 1361 عمدتاً با سرمایهگذاری بانک مسکن تاسیس میشود و مدتی بعد به بهرهبرداری میرسد اما در سال 1380 با زیان انباشتهای معادل 15 برابر سرمایه اولیه فعالیتش متوقف شده و عملا ورشکسته میشود. حتی به علت استخراج غیرکارشناسی معدن آن نیز کور میشود.
علیرغم برگزاری مزایدههای متعدد از سوی بانک مسکن جهت واگذاری این واحد به بخش خصوصی، با توجه به قرارگرفتن این کارخانه در منطقه محروم پلدختر هیچ سرمایهگذاری برای خرید آن تمایلی از خود نشان نمیدهد. زیرا بعد از بازدید، شرایط محیطی و وضعیت کارخانه را نامناسب مییافتند.
شرکت آهک هیدراته لرستان جان دوباره میگیرد
تا اینکه سال 1383 محمد خاکی به همراه دو تن از دوستانش یعنی دکتر سلاحورزی و مهندس سامنژاد با مطالعاتی که از قبل در مورد این واحد صنعتی انجام میدهند تصمیم میگیرند تا آن را از بانک مسکن خریداری کنند.
موفقیتهای پی در پی واحد آهک صنعتی و هیدراته لرستان در سالهای متمادی بهانهای شد تا پای صحبتهای مدیرعامل شرکت یعنی محمد خاکی بنشینیم.
محمد خاکی متولد یکشنبه اول مهرماه سال 1352و دارای مدرک دکترای مدیریت استراتژیک میباشد.
انتخاب بهعنوان واحد نمونه استانی از سال 84 تا کنون، واحد صادراتی نمونه استان از سال 1384 تاکنون، واحد صادراتی نمونه کشوری، واحد صنعتی نمونه کشوری برای دوبار، فعالیت در همه حوزهها و اخذ لوح و تندیس رعایت مسائل زیستمحیطی، اخذ لوحهای استاندارد برتر، تولیدکننده جوان برتر در سال 90، دریافت تندیس رضایت مشتری، انتخاب بهعنوان کارآفرین برتر استان، کارفرمای نمونه استان در سالهای مختلف و دریافت بسیاری از تندیسهای دیگر تنها بخشی از موفقیتهای مدیرعامل شرکت آهک صنعتی و هیدراته لرستان محسوب میشود.
بهعلت مشغله کاری تاکنون تمایل چندانی برای حضور در رسانهها نداشته است. وی میگوید: در 15 اسفند 1383 عملاً واحد آهک صنعتی و هیدراته لرستان به ما واگذار شد و از فروردین ماه 1384 بازسازی کارخانه را آغاز کردیم زیرا ظرف چهار سال تعطیلی، کارخانه هیچگونه برنامه تعمیر و نگهداری را در دستور کار نداشت و عملاً کلیه ماشینآلات فرسوده شده بودند. مهمترین امر این بود که معدن، ماده اولیهای برای استخراج و برداشت نداشت چرا که روشهای برداشت غیراصولی موجب شده بود که این معدن کور شود و از آنجا که کار این کارخانه فرآوری بود مهمترین موضوع تأمین مواد اولیه به شمار میآمد. به همین علت در آغاز بهصورت همزمان کار را به چند قسمت تقسیم کرده و بخشهای معدن، فنی و مکانیکی، ساختمانی و تاسیسات را هر کدام به یک گروه تخصصی واگذار کردیم و توانستیم ظرف مدت ده ماه با تلاش شبانهروزی همکاران، اولین کوره را در بهمنماه 1384 به بهرهبرداری رسانده و از همان ابتدا اولین محصولمان را به خارج از کشور صادر کنیم.
خاکی ادامه میدهد: همزمان با دوران بازسازی و بهسازی ماشینآلات، استراتژیهای شرکت را بهخصوص در بخش بازاریابی تدوین کردیم و بیشترین تمرکز را روی بازار عراق قرار دادیم که خوشبختانه از سال 1384 تا کنون صادرات به این کشور بهصورت پیوسته ادامه دارد و هر ساله در حال افزایش است بهطوریکه برند ما در کشور عراق شناخته شده است. ضمن اینکه از چند سال پیش روی صادرات به سایر کشورها نیز کار کردیم که نتیجه آن ورود به بازار کویت است.
کاربرد آهک در 90 درصد صنایع
مدیر عامل شرکت آهک صنعتی و هیدراته لرستان در رابطه با کاربرد آهک میگوید: بر خلاف ذهنیت عمومی مردم نسبت به کارکرد آهک که صرفا برای کارهای ساختمانی است باید بگویم که این کاربرد منسوخ شده و در حال حاضر آهک یک کالای استراتژیک محسوب میشود به طوریکه یکی از معیارها و سنجشهای یک کشور پیشرفته میزان مصرف آهک در آن کشور است چراکه در بیش از 90 درصد صنایع کاربرد دارد.
خاکی به دامنه وسیع کاربرد آهک اشاره میکند و میگوید: ما نیز روی حوزههای مختلف کار کردیم و در حال حاضر 100 درصد محصولمان در حوزههای مشخصی بهصورت عمده توزیع میشود و در بازارهای جزئی فعالیت نداریم.
وی به اهم اقداماتی اشاره میکند که در سالهای اولیه انجام شده و معتقد است همین فعالیتها، مقدمه موفقیتهای بعدی شده است.
اصلاح ساختار مالی؛ اولین اقدام مهم شرکت
خاکی اولین مورد را اصلاح ساختار مالی شرکت عنوان میکند و میگوید: سرمایه شرکت را از یک میلیارد و هشتصد میلیون ریال به بیش از بیست و هشت میلیارد ریال افزایش دادیم. زیرا صورتهای مالیای که به بانکها ارائه میشد باید از یک چارچوب مشخص و از یک شفافیت برخوردار میبود و صورتهای مالی قبلی وضعیت شرکت را خیلی بد نشان میداد.
وی در ادامه میگوید: در مرحله دوم بازسازی و بهسازی ماشینآلات و ساختمانهای کارخانه و معدن را در دستور کار قرار دادیم و در اقدام بعدی جاده دسترسی به معدن را احداث کردیم تا بتوانیم یک ذخیره حداقلی برای ده سال آینده ایجاد کنیم.
وی اقدام مرحله چهارم را بهرهبرداری کوره دوم در مردادماه سال 1386 عنوان میکند و میگوید: با راهاندازی کوره دوم شرایط استفاده از ظرفیت تمام کارخانه در سال 86 فراهم شد اما عملاً هفت سال بعد با اقدامات تکمیلی از جمله عارضهیابی خطوط تولید، بهبود فرآیندها و اصلاح خطوط و ماشینآلات در سال 1393 به ظرفیت عملی تولید رسیدیم.
شرکا کمبود نقدینگی را با اموال شخصی تامین کردند
خاکی به روزهای نخستین تحویل کارخانه برمیگردد و میگوید: زمانی که کارخانه را تحویل گرفتیم یک کارخانه ورشکسته دولتی بود و هرجا که برای گرفتن تسهیلات مراجعه میکردیم با توجه به ذهنیت منفی که وضعیت قبلی کارخانه ایجاد کرده بود با پرداخت تسهیلات موافقت نمیشد. در واقع یکی از چالشهایی که ما با آن روبهرو شدیم همین کمبود نقدینگی بود که در نهایت شرکا از اموال شخصی این نقدینگی را تامین کردند. ولی بعد از اینکه واحد به بهرهبرداری رسید و توانستیم به بازارهای خارجی راه پیدا کنیم در فاز دوم بانکهایی همچون صادرات و صنعت و معدن تسهیلاتی در اختیار ما قرار دادند و خوشبختانه در حال حاضر از معدود واحدهای صنعتی هستیم که هیچگونه بدهی معوق به سیستم بانکی نداریم.
وی اقدام بعدی را ایجاد تنوع محصولات تولیدی برمیشمرد و ادامه میدهد: این واحد صنعتی دارای سبد کامل محصولات آهکی است بسیاری از واحدهای صنعتی که در کشور وجود دارند تنها بخشی از محصولات را تولید میکنند در حالیکه این واحد چهار محصول آهک کلوخه، آهک پودر میکرونیزه زنده، آهک هیدراته و سنگ آهک دانهبندیشده را در سبد کالای خود دارد.
ایجاد خطوط تولید استندبای
خاکی افزایش ماشینآلات پشتیبانی را از جمله مهمترین اقدامات قلمداد میکند و میگوید: سیستم تولید در این کارخانه بهصورت پیوسته است یعنی از لحظهای که استارت کار زده میشود تا زمانیکه ماشینی از کار بیفتد یا بهعلت یک نقص فنی متوقف شود، سیستم خاموش نمیشود و کورههای کارخانه 365 روز سال کار میکنند بنابراین برای اینکه بتوانیم از توقف ناشی از نبود قطعات و لوازم یدکی یا احیانا ماشینآلات پشتیبان، جلوگیری کنیم، نقاط گلوگاه را شناسایی کرده و در آنجا خطوط تولیدی “استند بای” را تعریف کردیم. یعنی هر کدام از خطوط پشتیبان ما دو دستگاه دارند تا در صورت خرابی بتوانیم جایگزین داشته باشیم.
خاکی میگوید: راهاندازی سیستم فیلتراسیون و نصب فیلترهای پارچهای در خطوط تولیدی جهت جلوگیری از خروج گرد و غبار در راستای مسئولیتهای اجتماعی و حفظ محیط زیست را میتوان از جمله اقدامات این واحد صنعتی برشمرد بهطوریکه افرادی که از کنار واحد صنعتی عبور میکنند متوجه فعالیت آن نمیشوند و گمان میکنند که تعطیل است در صورتیکه هیچگونه آلودگی ندارد و هر چند ماه یکبار توسط شرکت های مورد اعتماد محیط زیست مورد ارزیابی و سنجش آلایندههای زیستمحیطی قرار میگیرد.
تولید آهک ویژه برای اولین بار در کشور
وی در ادامه میگوید: آهک ویژه با خلوص بسیار بالا از دیگر فعالیتهای مجموعه است. عمدتاً آهکهایی که در کشور تولید میشوند خلوصی بین 80 تا 90 درصد دارند ولی آهک هیدراته تولیدی ویژه کارخانه با خلوص بیش از 96 درصد بوده که کاربرد آن در مواد خوراکی و تصفیه آبهای آشامیدنی است.
خاکی توجه ویژهای به مطالعات بازاریابی دارد و در این رابطه میگوید: بازاریابی را به صورت گسترده در داخل و خارج از کشور انجام دادیم و همزمان با عارضهیابی خطوط و افزایش تولید طبیعتاً برای فروش این افزایش ظرفیت، باید برنامههای بازاریابی را هماهنگ میکردیم و هر زمان که افزایش ظرفیت داشتیم بلافاصله وارد بازار میشد. زیرا محصول آهک مانند میوه و ترهبار است. خاصیت آهک این است که نمیتوان آنرا برای بیشتر از یک محدوده زمانی خاص نگهداری کرد. بهطوریکه اگر آهک زنده را یک هفته در فضای باز نگهداری کنید فاسد و غیرقابل استفاده میشود. پس این محصول علاوه بر اینکه فرآیند تولید بسیار سختی دارد عرضه آن نیز باید بهموقع انجام شود.
مکاتبه و مذاکره با مصرفکنندگان قبلی
خاکی میگوید: بهعلت ورشکستهشدن کارخانه و توقف تولید، کلیه مشتریان قبلی قراردادهایشان ناتمام مانده بود. به هر مشتری که مراجعه میکردیم مدعی دریافت خسارت بود تا وارد معاملات جدید شود. روزهای بسیار بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم تا جاییکه پیشنهاد ارائه محصولات کارخانه برای مدتی با حداقل قیمت ممکن صورت میگرفت تا پس از مدتی که مشتریان از لحاظ کیفیت و موارد دیگر آسودهخاطر شدند، قراردادهای جدید منعقد شود. بیش از ده شرکت عمده در حوزههای مختلف مدعی بودند که خوشبختانه توانستیم رضایت همگی را جلب کنیم.
وی در ادامه میگوید: از روزی که شروع به کار کردیم تا حالا که قریب به ده سال میگذرد حتی یک مشتری را از دست ندادهایم و وفاداری مشتری را به سیستم که از اهداف استراتژیک بازاریابی است توانستیم حفظ کنیم. طی این مدت به چهار اصل بازاریابی یعنی قیمت مناسب، کیفیت مناسب، تعهد به موقع و اصل انعطافپذیری معتقد بودیم و بهعنوان اصول شرکت به این موارد پایبند بوده و هستیم. به دنبال خواسته مشتری بودن با همین اصول باعث افزایش مشتریان ما در طول این ده سال شده است.
خاکی روند بازاریابی شرکت را اینچنین بیان میکند: ابتدا به سراغ مشتریان جدید رفتیم و پس از صادرات، مشتریان قبلی را راضی کردیم و دوباره قراردادهای مکرر منعقد شد. اولین مشتری، صادرات به کشور عراق بود که صد در صد محصولاتمان به این کشور صادر شد و در سالهای بعدی با توجه به افزایش ظرفیت، این میزان به 40 تا 60 درصد رسید.
اتصال به شبکه گاز؛ برگ برنده کارخانه برای دوران هدفمندی یارانهها
خاکی اتصال به شبکه گاز را از مهمترین اقدامات مجموعه برمیشمرد و میگوید: اتصال به شبکه گاز از اقدامات مهم مجموعه بود. با توجه به اینکه در استراتژیهایمان هدفمندی یارانهها را دیده بودیم و از آنجا که سوخت ما نفت کوره با هزینه بسیار بالا بود، تلاش کردیم از محل منابع داخلی به شبکه گاز متصل شویم و پس از هدفمندی یارانهها که عمده واحدهای صنعتی بهعلت بیست و نیم برابر شدن قیمت نفت کوره با مشکل روبهرو شدند، کمترین آسیب را دیدیم و با اینکه خیلی از شرکتها زیان داده و برخی نیز تعطیل شدند ما خوشبختانه نه تنها زیانده نبودیم بلکه با سود کمی این دوران را پشت سر گذاشتیم. ضمن اینکه پیش از آن مخازن را با نفت قیمت پایینتر از محل سهمیه ذخیرهسازی کرده بودیم بهطوریکه تا سه ماه به سوخت نیازی نداشته و نقدیگی مورد نیاز را از صادرات تامین میکردیم.
وی به نحوه فعالیت شرکت در دوران رکود واحدهای صنعتی ناشی از هدفمندی یارانهها اشاره میکند و میگوید: در بازارهای داخلی اعتباری کار میکردیم و چون هنوز مدتی از هدفمندی یارانهها نگذشته بود و واحدهای صنعتی برای خرید مواد اولیه با مشکل نقدینگی روبهرو شده بودند، توانستیم خیلی از مشتریان را به سمت مجموعه جذب کنیم زیرا زمانیکه مشتری میبیند یک واحد توانمند با یک توان مالی خوب میتواند آنها را تامین کند بیشتر راغب میشدند به سمت ما بیایند گرچه دوره یک و نیم ماهه وصول مطالبات شرکت قبل از هدفمندی یارانهها به بیش از هشت و نیم ماه رسید ولی توانستیم این مدت را تحمل کنیم و هیچگاه نگذاشتیم مطالبات کارگران مجموعه معوقه شود.
انتخاب شایسته ملاک استخدام کارکنان بود
خاکی در مورد استخدام کارکنان مجموعه میگوید: انتخاب شایسته ملاک قرار داده شد و بعد از مصاحبه با کارمندان در ادامه کار به همکاران یادآور شدیم که هدف شخصی را با هدف شرکت همراستا کنند که این یکی از وظایف مهم مدیریتی است. کلیه همکاران میدانند که هرگاه وضعیت شرکت روبهرشد باشد حتما بر تأمین بهموقع حقوق و مزایای آنان تاثیر خواهد داشت. برای همین هیچ مشکل کارگری در این سالها نداشتیم. همه نیروها در ابتدا تخصص نداشتند بلکه بعضی نیروهای با تجربه استخدام شدند تا به بقیه آموزش دهند و در دوران فعالیت سعی شد که در هر بخش حداقل از یک نفر نیروی متخصص، مجرب و به نام استفاده شود تا تخصص و تجربه ایشان به سایر کارکنان انتقال پیدا کند. در حین بازسازی کار آموزش نیز انجام شد و اکنون مسائل شرکت توسط نیروهای مجموعه حل و فصل میشود.
در حیطه فعالیتهای مدیریتی، اخذ نشان استاندارد تشویقی برای اولین بار بین واحدهای صنعتی کشور توسط این مجموعه دریافت میشود و به دنبال آن استاندارد اجباری را اخذ میکنند. پیادهسازی سیستم یکپارچه IMS شامل ISO 9000 و ISO 14000 و ISO 18000 و ثبت برند شرکت، نیز از جمله این فعالیتها محسوب میشود.
وی در ادامه میگوید: تمرکز بر بازارهای داخلی و خارجی و اشراف بر وضعیت رقبا برای ما امری مهم محسوب میشود. در حال حاضر میدانیم رقبا با چه سطح از ظرفیت در حال تولید هستند. بازارهای هدف رقبا و قیمت فروش محصولاتشان از جمله مواردی است که رصد کرده و با توجه به داشتن این اطلاعات قیمت محصولات کارخانه تعیین میشود. بههمین علت قیمت ثابتی در دستورکار نیست و با یک تلورانس، قیمتهای متفاوتی ارائه میشود. یکی از اقدامات مناسبی که در ابتدای بازاریابی انجام شد، فروش دامپینگ بود. با این روش در ابتدا با قیمت 18 تا 20 دلار وارد بازار عراق شدیم تا بتوانیم با کشورهایی از قبیل سوریه و ترکیه رقابت کرده و پس از مدتی که کیفیت محصول و تعهدات مجموعه به اثبات رسید، بازار را از آن خود کردیم. در حال حاضر با قیمت مناسب محصول خود را در بازار عراق عرضه و سایر رقبا را از بازار خارج کردیم.
فعالیت واحد R&D روی نانوآهک
خاکی میگوید: یک کارهایی که در واحد انجام میشود نانوآهک است که ارزش افزوده آن 20 برابر محصول فعلی است و کاربرد دارویی دارد.
خاکی معتقد است که در حوزه مدیریتی، تصمیمگیریهاست که عامل زمان را تشکیل میدهد. وی میگوید: یک مدیر باید به دانش و مسائل روز مدیریتی اشراف کامل داشته باشد و در تبلیغات از نوینترین شیوهها و تکنیکها استفاده کند.
خاکی میگوید: متاسفانه مطالعه آسیبشناسی خطوط تولید در سطح واحدهای صنعتی یا انجام نمیگیرد یا منجر به نتیجه نمیشود. در برنامههای توسعه، یکسوم رشد اقتصادی که 7/2 است به بهرهوری اختصاص پیدا کرده است. بهطوریکه با آسیبشناسی میتوان از حداکثر ظرفیتهای ماشینآلات و نیروی انسانی استفاده برد. خوشبختانه با اقدامات صورتگرفته از محل بهرهوری در سال 91، بدون اضافه کردن ماشینآلات 43 درصد افزایش تولید داشتیم. به طور مثال در 365 روز سال که 24 ساعته باید خط تولید کار کند زمان تعمیر یک کوره را از دو ماه به بیست روز رساندیم یا اینکه نوع مواد نسوز را تغییر دادیم.
طرح توسعه کارخانه با دوبرابر ظرفیت فعلی در دست مطالعه است
خاکی در رابطه با توسعه کارخانه میگوید: مطالعه طرح توسعه کارخانه با دوبرابر ظرفیت فعلی در برنامه مجموعه قرار دارد. حسن طرح توسعه در این است که بازیافت در نظر گرفته شده است و اینکه بتوانیم بدون آسیب رساندن به محیط زیست مواد را بازیافت نماییم برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است. سایز مواد اولیهای که برای کورههای جدید استفاده میشود بین صفر تا چهل میلیمتر است و کورههای فعلی از چهل تا صد میلیمتر. یعنی میتوان از تمام مواد زیر چهل میلیمتر که تا الان انباشته شده برای ماشینآلات جدید بهعنوان مواد اولیه استفاده کرد و برای سالها مواد اولیه کارخانه با قیمت صفر در دسترس است. در حال حاضر کارخانه با صد در صد ظرفیت مشغول به کار است و برای مشتریان بیشتر پاسخگو نیستیم و در حالیکه به دوران بلوغ خود رسیدهایم میطلبد طرح توسعه کارخانه را اجرا شود.
برنامهریزی؛ مهمترین عامل موفقیت
وی داشتن برنامه را مهمترین اقدام خود بهعنوان یک مدیر عنوان میکند و میگوید: یک مدیر باید برنامهای جامع و استراتژیک داشته باشد نه یک برنامه روزانه. تفاوت مدیریت استراتژیک و کلاسیک در این است که در مدیریت کلاسیک، کارهای جاری انجام میشود و در مدیریت استراتژیک نگاه به آینده است و محیط پیرامون نیز مورد مطالعه قرار میگیرد. اصلی که سرلوحه کار خود قرار دادهایم؛ یعنی علاوه بر انجام کارهای جاری به برنامههای آینده و وضعیت رقبا نیز توجه داریم. در این محیط جغرافیایی باید توجه لازم به کاربسته شود تا بتوان طرح توسعه خود را اجرا کنیم و محصولات جایگزینی نیز داشته باشیم. باید بدانیم در 5 سال آینده میخواهیم به کجا برسیم. روزی که شروع کردیم هدفمان این نبود که مثل گذشته تولید کنیم. در حالیکه این کارخانه در آغاز فعالیت با ماشینآلات نو و رونق و رشد اقتصادی در کشور، حداکثر توانست 19 هزار تن تولید داشته باشد، حالا این میزان به بیش از 50 هزار تن در سال یعنی به ظرفیت عملی کارخانه رسیده بهطوریکه بیش از این ظرفیت تولید ندارد و این نشاندهنده تحقق هدف مجموعه است.
خاکی توجه به خواست مشتریان را از مهمترین اهداف یک مجموعه تولیدی میداند و میگوید: در واحدهای صنعتی سطح کشور کمترین توجه به خواسته مشتریان میشود. باید از مشتری بپرسیم که چه بستهبندی و کیفیتی را مدنظر دارد و آن را تأمین نماییم.
مدیران به دانش و ابزار روز مجهز شوند
وی همچنین به مدیران توصیه میکند که به آموزش و دانش روز مدیریت برای خود و زیرمجموعهشان توجه ویژه داشته باشند. وی میگوید: تحصیلات حین کار بسیار ارزشمند است زیرا ما اعتقاد داریم علم و عمل هرگاه با هم عجین و سرشته شوند همیشه نتیجه مثبتی را در پی خواهند داشت.
خاکی استفاده از روشها و تکنیکهای نوین را جزئی تفکیکناپذیر برای فعالیتهای تولیدی امروز میداند و میگوید: ما در حال حاضر در عصرIT زندگی میکنیم و نمیتوان با روشهای سنتی در عرصه بینالمللی وارد شد و باید خود را با ابزار و علم روز تجهیز کرد.
وی همچنین در رابطه با اصلاح و بهبود فرآیندها در تولید و عملیات میگوید: نباید به شرایط فعلی اکتفا کرد زیرا حتماً راهی برای برونرفت از مشکلات و افزایش کیفیت و ارتقا بهرهوری وجود دارد چرا که بر اساس مطالعات انجام شده بهرهوری بسیار پایین است و اگر بهرهوری نیروی کار در 7 ساعت را بتوان 50 درصد افزایش داد در روند کار بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
خاکی توجه به مسئولیتهای اجتماعی و اخلاقمحور در کار را از وظایف یک مدیر موفق برمیشمرد و میگوید: این امر یکی از حلقههای مفقوده مدیریت امروزی است. به هر حال در جاییکه کار میکنیم باید به پیرامون خود توجه کنیم و برای حفظ محیط زیست کوشا باشیم زیرا افرادی که در اطراف کارخانه ما زندگی و کار میکنند حق استفاده از هوای سالم را دارند. یکی از شاخصهای توسعه پایدار توجه به مسائل زیستمحیطی است و زمانیکه از همین طبیعت استفاده و مواد اولیه را استخراج میکنیم باید ببینیم چقدر میتوانیم ارزش افزوده ایجاد کنیم و سهم آیندگان را نیز مد نظر داشته باشیم.
تا این لحظه با شکست مواجه نشدهام
خاکی با بیان این جمله که به لطف پروردگار تا این لحظه با شکست مواجه نشدهام، از چالشهایش میگوید: با چالشهای فراوانی روبهرو شدهایم. اولین چالش در ابتدای راهاندازی کارخانه، کمبود نقدینگی و ذهنیت بد ذینفعان بود. ذهنیت منفی مشتریان قبلی و حتی مسئولین و نگرانی بابت اینکه نتوانیم این واحد را احیا کنیم و به موفقیت برسانیم و آن را حفظ کنیم. مورد بعدی در هدفمندسازی یارانهها بود که خیلی از واحدها تعطیل شده یا با زیان روبهرو شدند.
وی غفلت از رقبا را از دیگر چالشها عنوان میکند و میگوید: اگر از فعالیت رقبا در تنوع، کیفیت محصولات و بازارهای جدید غافل شویم نمیتوانیم فعالیتی داشته باشیم.
موفقیت اتفاقی نیست
خاکی از عامل اصلی موفقیتهایش میگوید: بعضی از اصطلاح شانس استفاده میکنند اما شانس یک یا دوبار به سراغ انسان میآید ولی یک مجموعهای که ده تا پانزده سال بتواند پشت سرهم به موفقیت برسد، افزایش تولید و سودآوری داشته باشد، نسبت به شاخصهای واحدهای مشابه و نُرم صنعت جلوتر باشد، یعنی با برنامهریزی درست کار شده و نمیتوان گفت تمام این موفقیتها اتفاقی به دست آمده است. دستیابی به موفقیتها را که حاصل یک تلاش و خرد جمعی بوده مدیون مجموعه مدیریتی و کارکنان هستیم.
خاکی نا امید نشدن برای رسیدن به نتیجه مطلوب را از عوامل موفقیت خود میداند و میگوید: نباید بلافاصله ناامید شویم و بگوییم تلاشهایمان نتیجه نمیدهد. آثار خیلی از کارها در بلندمدت خود را نشان میدهد. نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که با تبلیغ امروز، مشتری یک هفته بعد مراجعه کند. این فعالیتها زمانبر هستند. همواره باید کارهای اصلاحی انجام داد و کسی موفق است که هم در شرایط بحران بتواند مدیریت بحران داشته باشد و هم در شرایط رونق اقتصادی بتواند از فرصتها استفاده کامل را ببرد.
وی توقعات خود از دولت را چنین بیان میکند: از دولت انتظار داریم فضای کسب و کار را مساعد کنند. شرایط امروز ما از لحاظ فضای کسب و کار مناسب نیست و در ردههای آخر کشورهای دنیا قرار داریم. این وضعیت باید بهبود پیدا کند.
برخی خصوصیسازیهای فعلی شبه دولتی هستند
خاکی در ادامه میگوید: متاسفانه دولت سهم بزرگی از اقتصاد را در دست دارد و حتما باید به سمت خصوصیسازی واقعی پیش برویم چراکه ما اعتقاد داریم خیلی از خصوصیسازیهای فعلی شبهدولتی بوده و واقعی نیستند. دولت باید به سمت کوچک شدن و چابکسازی برود و نقش نظارتی داشته باشد. خیلی از کشورهای دنیا تعداد کارکنان دولتشان به اندازه کارکنان دولتی یک استان ما نیست.
خاکی در رابطه با هدایت سرمایهها به سمت تولید میگوید: برای بخش تولید باید جاذبه ایجاد شود تا بتوانیم در کنار ایجاد اشتغال پایدار، رشد و توسعه اقتصادی داشته باشیم. سرمایه در گردش مناسب را در اختیار واحدهای تولیدی قرار دهند زیرا خیلی از واحدهای صنعتی بهعلت نداشتن سرمایه در گردش مجبور هستند با ظرفیت بسیار کم کار کنند این امر قیمت تمامشده محصول را بالا میبرد و توان رقابتی را کم میکند در نتیجه امکان بازپرداخت تسهیلات هم برایشان فراهم نمیشود. در واقع اگر این چرخه اصلاح شود هم واحد صنعتی به سودآوری میرسد و هم اینکه میتواند تسهیلات خود را بازپرداخت کند.
دولت از واحدهای صنعتی حمایت فنی داشته باشد
وی همچنین معتقد است که کمک دولت به بخش تولیدی میتواند فنی و پشتیبانی باشد. خاکی میگوید: دولت نباید صرفا کمک مالی به بخش خصوصی داشته باشد بلکه کمکهای فنی از جمله عارضهیابی مدیریتی و تولیدی کمک بسیار بزرگی به واحدهای تولیدی است.
وی ارتباط صحیح دانشگاه با صنعت را حلقه مفقوده بخش خصوصی عنوان میکند و میگوید: در همه دانشگاهها واحد ارتباط با صنعت وجود دارد ولی از لحاظ اجرایی ارتباطی ایجاد نمیشود بلکه صرفا در حد گذراندن واحدهای کارآموزی است. در حالیکه در اینجا باید دانشگاه به کمک صنعت آمده و مشکلاتشان را بهصورت علمی بررسی کند و راهکارهای علمی پیشنهاد دهد.
بحث را از مسائل کاری به جنبههای دیگر زندگی این مدیر میبریم.
وی میگوید دارای یک فرزند پسر 12 ساله و یک دختر 2 ساله است و از الان به دنبال شرایطی است تا تربیت آنها برای آیندهای روشن به بهترین نحو صورت پذیرد.
خاکی میگوید: قطعا در ابتدا چون کودک هستند و قدرت تصمیمگیری ندارند برایشان برنامهریزی دارم تا در آینده خودشان تصمیم بگیرند ولی فعلا باید شرایط را از لحاظ تعلیم و تربیت و همچنین بعد آموزش و پرورش فراهم کنم. بیشتر روی پرورش تاکید دارم زیرا یک کودک باید روی محیط پیرامونش آشنایی داشته باشد تا بداند که در آینده میخواهد چه کند. با توجه به اینکه زبان علم، زبان انگلیسی است به همه خانوادهها توصیه میکنم که از همان ابتدا شرایطی را فراهم کنند که فرزندانشان مسلط به چند زبان خارجی بهخصوص انگلیسی باشند.
وی با بیان این جمله که کودکان باید فرهنگ مشارکتی را یاد بگیرند، ادامه میدهد: ما ایرانیان در کار معمولاً افرادی منفعل هستیم و ترجیح میدهیم فردی عمل کنیم تا جمعی. هرجایی که در تشکلها میخواهیم فعالیت داشته باشیم کمتر به موفقیت دست پیدا میکنیم.
بیش از نیمی از وقتم را با خانواده میگذرانم
وی با وجود حجم کاری بالا بیش از نیمی از وقتش را با خانواده میگذراند گرچه آرزویش این است که شبانهروز به جای 24 ساعت 26 ساعت میبود.
خاکی میگوید: در وقت اداری کار میکنم و در ساعات غیر اداری به کارهای مطالعاتی و پژوهشی و زندگی شخصیام میرسم.
بهترین تفریح محمد خاکی ورزش کوهنوردی است زیرا به گفته خودش زمانیکه در طبیعت قرار میگیرد همه چیز را فراموش میکند و به آرامش میرسد.
از مسابقات ورزشی بیشتر پای فوتبال و والیبال مینشیند ولی علاقه و طرفداریاش از پرسپولیس به حدی نیست که بر کارش ترجیح داشته باشد.
میگوید: در منزل ابزار موسیقی دارم و گاهی کار میکنم.
مشغلههای کاری فرصتی برای گذران وقت با دوستان را به وی نمیدهد و ترجیحش این است که کنار خانوادهاش بوده و برای اینکه ذهن آمادهای برای کار داشته باشد حداقل سالی دوبار مسافرت را در برنامههای خود لحاظ میکند.
خاکی شادترین لحظههایش را رو به رشد بودن واحد و سودآوری آن میداند که هر سال تکرار میشود.
سختترین لحظات را سال اول تجربه کردم
خاکی تلخترین لحظات را زمانی میداند که از زمان استفاده لازم را نبرده است و در این رابطه میگوید: سال اول علیرغم تمام تلاشها، زیان دادیم و سختترین لحظات را پشت سر گذاشتم. در طول 24 ساعت حتی در پاسی از نیم شب تماسهایی مبنی بر وجود مشکلات داشتم. چون این واحد را بازسازی و احیا کردیم، همواره با مشکل روبهرو بودیم بهطوریکه اصلا دوست ندارم به آن لحظات حتی فکر کنم گرچه تمام آن لحظات برای من تجربه بسیار مفیدی بود، اما به سختی گذشت.
حتی پنج دقیقه تاخیر قابل قبول نیست
وقتشناسی برایش خیلی مهم است به گواه همکارانش حتی 5 دقیقه تاخیر برایش قابل قبول نیست. اعتقاد دارد که نظم و انضباط لازمه هرکاری است.
وی میگوید: همواره باید دانش خود را بهروز کرد. نمیتوان صرفا به یک مدرک دکتری اکتفا کرد زیرا این مدرک با دانش همان دوره دریافت شده و امروز باید آموزشهای حین خدمت و تکمیلی را داشته باشیم. میخواهم دانش روز دنیا را در راستای مدیریت و بازاریابی، تولید و صنعت بیاموزم. بهعنوان یک رشته دیگر روابط بینالملل علاقه دارم.
خاکی در رابطه با دستیابی کارکنان خود به آموزشهای لازم میگوید: مشاورین مجموعه آخرین دستاوردهای علمی را به مجموعه منتقل میکنند ضمن اینکه دست همکاران را برای کارهای تحقیقاتی و خلاقانه باز گذاشتهایم و گاهی هزینههای بالایی نیز به این زمینه اختصاص میدهیم تا کارکنان از کار جدید نترسند.
وی میگوید: از همه دوستانی که میتوانند اطلاعات خود را در اختیار دیگران بگذارند میخواهم با تشکلها یک ارتباط منسجم و مداومی داشته باشند. اتاق بازرگانی برای این کار تشکیل شده تا افراد بتوانند در آنجا تبادل افکار داشته باشند. باید به این سمت برویم که کانونها و انجمنهای تخصصی تشکیل شوند تا بتوانیم در راستای اهداف مشترک گام برداریم. فرهنگسازی کار باید از طریق رسانه ملی، مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری انجام شود زیرا مطمئنا با توجه به جنبه منفعت عمومی، موثرتر است.
وی در پایان میگوید: از تمام کسانی که در این راه ما را یاری نمودهاند بخصوص اعضای هیأت مدیره، کارکنان و مسؤولین دستگاههای مرتبط و خانواده نهایت سپاسگزاری را دارم.
منبع: پایگاه خبری منار
ثبت ديدگاه