به دعوت اتاق بازرگانی خرم‌آباد و در پی رایزنی با سفارت ترکیه انجام شد؛

حضور هیأت تحقیقاتی از ترکیه در زمینه‌ی محصول نخود در لرستان

 

tork (1).jpg

 

محصول نخود به عنوان یکی از محصولات مهم کشورمان چه به لحاظ ارزش غذایی و چه سودآوری اقتصادی طی سال‌های گذشته همواره مطرح بوده است، ولی با تعیین عوارض 100 درصدی برای صادرات این محصول متأسفانه ایران جایگاه خود را در بازارهای جهانی این محصول از دست داد.

محصول نخود ایران در سال‌های گذشته یک پای ثابت بازارهای جهانی بوده است، محصولی که طی سال‌های اخیر به دلیل سیاست‌گذاری غلط در حوزه‌های مختلف اعم از کاشت، داشت، برداشت، عرضه و فرآوری با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرده است.

این در حالی‌است که برخی ارقام نخود در کشورمان به‌ویژه استان لرستان که دارای جایگاه دوم در تولید این محصول است، شهرت جهانی دارند؛ به طوری که رقم “گریت” به لحاظ دانه‌درشت بودن، سفیدی، خوش‌طعمی و پروتئین بالا طالبان زیادی در بازارهای داخلی و خارجی دارد.

با این حال محصول نخود در سال‌های گذشته به رغم روند افزایشی قیمت و تورم در کشورمان با سیر نزولی قیمت مواجه بوده تا این موضوع در کنار سختی کاشت، داشت و برداشت این محصول کشاورزان را از پرداخت به این کشت مهم بازدارد.

اهمیت این موضوع آنجا روشن می‌شود که در کشور نیمه‌خشکی مانند ایران کاشت محصولاتی چون نخود به دلیل مصرف پایین آب و ارزش غذایی بالا باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد؛ در حالی‌که نه سبد تولید، نه سبد صادرات و نه سبد مواد غذایی مردم به این محصول روی خوش نشان نداده است تا نخودکاران از ادامه‌ی کار در این حوزه دست بکشند.

در همین زمینه و در پی سفر ماهِ گذشته‌ی سفیر ترکیه به خرم‌آباد و پیگیری‌هایی که پس از اتمام این سفر، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌آباد با سفارت ترکیه در تهران به انجام رسید، هیأتی از این کشور به لرستان آمدند تا در مدت‌زمان دو روزی که در این استان حضور دارند، ضمن دیدار با مسئولان حوزه‌ی کشاورزی و بازدید از مزارع نخود استان، در زمینه‌ی کشت و برداشت مکانیزاسیون این محصول به رایزنی بپردازند.

 

دبیر کمیسیون کشاورزی اتاق خرم‌آباد:

تعیین عوارض برای صادرات نخود جایگاه لرستان در بازارهای جهانی را متزلزل کرد

 

sepide koushki.jpg

 

دبیر کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی اتاق بازرگانی خرم‌آباد گفت: تعیین عوارض برای صادرات نخود، جایگاه لرستان در بازارهای جهانی را متزلزل کرد.

سپیده کوشکی در حاشیه‌ی جلسه با هیأت تحقیقاتی کشور ترکیه گفت: سفر هیأت تحقیقاتی ترکیه‌ای به لرستان به دعوت اتاق بازرگانی خرم‌آباد و شورای ملی نخود به انجام رسید.

وی با بیان اینکه لرستان دومین استان تولیدکننده‌ی نخود در کشور محسوب می‌شود عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که در زمینه کاشت، داشت، برداشت، عرضه، فرآوری و صادرات محصول نخود داشتیم زمینه‌ی حضور این هیأت تحقیقاتی در استان فراهم شود.

دبیر کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی اتاق بازرگانی خرم‌آباد با بیان اینکه به رغم قابلیت‌های استان در زمینه‌ی تولید نخود کشاورزان این بخش کمترین بهره را از تولید این محصول می‌برند، افزود: در این راستا در اتاق بازرگانی خرم‌آباد روی بحث صادرات محصول نخود استان کار کردیم.

کوشکی با بیان اینکه تعیین عوارض صادراتی برای صادرات نخود مشکلاتی را ایجاد کرده بود، افزود: خوشبختانه این مشکل با همکاری اتاق بازرگانی و شورای ملی نخود رفع و عوارض برداشته شد.

وی به برخی مشکلات نخودکاران استان اشاره کرد و گفت: متأسفانه رقم نخودی که در استان کشت می‌شود مطلوبیت صادراتی را ندارد.

دبیر کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی اتاق بازرگانی خرم‌آباد ادامه داد: در این راستا به دنبال اصلاح نژاد رقم و بذر نخودی هستیم که در استان کاشته می‌شود.

کوشکی با بیان اینکه سفر این هیأت تحقیقاتی به منظور تبادل تجربیات در این زمینه صورت گرفته است، عنوان کرد: به دنبال وارد کردن دانش فنی کاشت نخود از کشور ترکیه به استان هستیم.

وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات نخودکاران لرستانی به برداشت این محصول باز می‌شود، افزود: در این راستا با چند شرکت تولیدکننده‌ی ماشین‌آلات برداشت نخود ترکیه‌ای رایزنی کرده‌ایم که در جریان این سفر تجربیات این حوزه در اختیار استان قرار داده شد.

دبیر کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی اتاق بازرگانی خرم‌آباد افزود: ماشین برداشت نخود کشور ترکیه ضمن کاهش ضایعات در این بخش می‌تواند برداشت این محصول را تسهیل کند.

کوشکی با بیان اینکه با مشکلات به وجود آمده در زمینه‌ی صادرات نخود جایگاه خود را در بازارهای جهانی از دست داده‌ایم، یادآورشد: امیدواریم با رفع مشکل عوارض و برنامه‌ریزی برای ارتقای کیفیت محصول نخود استان این محصول را جهانی کنیم.

 

رییس جهاد کشاورزی لرستان مطرح کرد:

لرستان رتبه نخست تولید حبوبات در کشور

سالانه 84 هزار تن نخود تولید می‌شود

 

tork (2).jpg

 

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: این استان در زمینه‌ی تولید حبوبات، رتبه‌ی نخست کشور را دارد.

مهرداد غضنفری در حاشیه‌ی جلسه با هیأت تحقیقاتی کشور ترکیه گفت: در حال حاضر 167 هزار هکتار از اراضی لرستان زیر کشت حبوبات می‌رود.

وی ادامه داد: از این میزان اراضی زیرکشت حبوبات بیش از 150 هزار تن محصول تولید و عرضه می‌شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان همچنین به جایگاه لرستان در تولید محصول نخود اشاره کرد و یادآور شد: در این زمینه نیز 120 هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت این محصول رفته که به طور میانگین سالانه 84 هزار تن نخود در لرستان تولید می‌شود.

غضنفری ادامه داد: لرستان در زمینه‌ی تولید محصول نخود در جایگاه دوم کشور قرار دارد.

وی با بیان این‌که قسمت عمده‌ای از اراضی زیر کشت نخود در لرستان و کرمانشاه متمرکز است، یادآور شد: در این راستا شورای ملی نخود به مرکزیت کرمانشاه تشکیل شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان به سفر هیأت تحقیقاتی در زمینه‌ی کشت نخود از کشور ترکیه به لرستان اشاره کرد و بیان داشت: این هیأت به منظور بررسی وضعیت تولید نخود و انتقال دستاوردهای علمی و فنی کشور ترکیه به لرستان به این استان سفر کرده‌اند.

غضنفری ادامه داد: در جریان این سفر یک‌روزه به دنبال استفاده از دانش فنی کشور ترکیه در مورد کاشت نخود به ویژه در زمینه‌ی مکانیزاسیون در این بخش بوده‌ایم.

وی با اشاره به چالش‌های پیش روی تولید محصول نخود در لرستان عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در این زمینه این است که هنوز به رقم‌های مناسب نخود برای کاشت در مناطق سردسیر استان نرسیده‌ایم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان افزود: در این راستا اخیراً رقمی در حال تکثیر است که امیدواریم در مناطق سردسیر استان جواب بدهد.

غضنفری ادامه داد: همچنین هم‌اکنون رقم گندمی که در مناطق معتدل استان نیز کشت می‌شود دارای عملکرد مطلوبی نیست که با روش‌های بِه‌نژادی و بِه‌زراعی به دنبال ارتقای عملکرد محصول نخود در هر هکتار هستیم.

وی توسعه‌ی مکانیزاسیون را از دیگر برنامه‌ها و ضرورت‌ها در این بخش برشمرد و گفت: این امر موجب ارتقای تولید نخود در استان خواهد شد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان یادآور شد: در جریان سفر این هیأت تحقیقاتی ترکیه‌ای به دنبال استفاده از تجربیات آنها در حوزه‌ی مکانیزاسیون کشت نخود بودیم که در این راستا اطلاعات مربوط به یک نمونه از دستگاه برداشت نخود توسط این هیأت در اختیار متولیان در استان قرار داده شد.

 

رییس شورای ملی نخود عنوان کرد:

مشکل عوارض 100 درصدی روی صادرات حبوبات

 

tork (5).jpg

 

رییس شورای ملی نخود در حاشیه‌ی سفر هیأت تحقیقاتی کشور ترکیه به لرستان در رابطه با مشکلات موجود بر سر راه کاشت و عرضه‌ی نخود در کشورمان گفت: از ابتدای تأسیس شورای عالی نخود در زمان دولت دهم با مشکل عوارض 100 درصدی روی محصول حبوبات برای صادرات مواجه شدیم.

ناصر مرادی با بیان اینکه این موضوع منجر به مختل شدن صادرات نخود از کشور شد، افزود: محصول نخود ایران با خاصیت بالا و پروتئین عالی یکی از محصولاتی بود که تجار و بازرگانان زیادی از خارج کشور تمایل به خرید آن داشتند.

وی عنوان کرد: به‌رغم اینکه در آن زمان نخود ایران در بازارهای جهانی دارای جایگاه مناسبی بود، ولی با در نظر گرفتن عوارض 100 درصدی برای صادرات این محصول ما بازارهای خود را طی سال‌های گذشته از دست دادیم.

رییس شورای ملی نخود ادامه داد: این امر موجب شد که قیمت عرضه‌ی نخود در داخل کشور نیز به شدت افت پیدا کند و همین موضوع منجر به کاهش تمایل نخودکاران برای کاشت این محصول شد.

طی هفت خوان برای لغو عوارض صادرات نخود

مرادی با بیان اینکه برای رفع این مشکل، شورای ملی نخود رایزنی‌های مختلفی را با مسئولان مختلف کشور انجام داد، یادآور شد: روند پیگیری‌های برای رفع این مشکل به گونه‌ای بود که ما سه تا هفت‌خوان را برای لغو عوارض صادرات نخود طی کردیم.

وی با اشاره به اینکه در زمان دولت دهم جلسات متعددی با معاونت توسعه صادرات در تهران گرفته شد، ولی نتیجه‌ای به دنبال نداشت، یادآور شد: پس از روی کار آمدن دولت یازدهم نیز پیگیری‌ها را ادامه دادیم.

رییس شورای ملی نخود یادآور شد: برای لغو عوارض صادرات نخود ما دلایلی داشتیم که در جلسات مختلف مطرح کردیم، از جمله اینکه با توجه به سرانه‌ی مصرف نخود در کشور ما با مازاد تولید مواجه هستیم که باید زمینه صادرات این میزان مازاد فراهم و تسهیل شود.

مرادی با بیان اینکه مصرف سرانه‌ی نخود در کشورمان دو کیلوگرم در سال است، افزود: با این تفاسیر میانگین مصرف نخود برای جمعیت 75 میلیون نفری ایران به 150 هزار تن می‌رسد و نیاز کشور در همین حد است.

وی عنوان کرد: این در حالی‌است که میانگین تولید محصول نخود در کشورمان سالانه نزدیک به 280 هزار تن است و حتی در سال 91 میزان برداشت ما در این زمینه به 315 هزار تن رسید.

نزدیک به نیمی از نخود تولیدی در کشورمان مازاد است

رییس شورای ملی نخود با بیان اینکه با مقایسه میزان تولید و مصرف متوجه می شویم که نزدیک به نیمی از نخود تولیدی در کشورمان مازاد است و باید شرایط صادرات آن فراهم شود، یادآور شد: با طرح این دلایل مسئولان امر پذیرفتند که باید نسبت به لغو عوارض گمرکی از روی این محصول اقدام کنند.

مرادی ادامه داد: به‌رغم قبول مسئولان امر در معاونت توسعه صادرات ولی چون موضوع عوارض 100 درصدی در ستاد تدابیر ویژه اقتصادی به تصویب رسیده بود وزارتخانه نمی‌توانست نسبت به لغو این مصوبه اقدام کند و باید خود ستاد در این زمینه تصمیم‌گیری می‌کرد.

وی تصریح کرد: با پیگیری‌های انجام‌شده میزان عوارض صادرات محصول نخود از 100 درصد به 50 درصد و سپس 20 درصد رسید تا در نهایت با امضای 30 نماینده مجلس و نامه‌نگاری به متولیان امر در ستاد تدابیر ویژه اقتصادی در تاریخ 27 اردیبهشت‌ماه امسال لغو عوارض صادرات نخود به گمرکات کشور اعلام شد.

رییس شورای ملی نخود عنوان کرد: با این حال به دلیل عدم حضور نخود ایران طی سال‌های گذشته در عرصه‌ی رقابت خارجی ما متأسفانه بخش عمده‌ای از بازارهای خود را از دست داده‌ایم و احیای جایگاه ایران زمان خواهد برد.

میزان سطح زیر کشت نخود در کشورمان در حال کاهش است

مرادی در ادامه به مشکل توسعه‌ی مکانیزاسیون در کشت محصول نخود در مزارع کشور اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به مشقات کاشت و برداشت نخود، اضافه شدن معضل علف‌های هرز و مشکلات کارگری این بخش کشاورزان از سمت و سوی کاشت نخود خارج شده‌اند.

وی با هشدار نسبت به اینکه میزان سطح زیر کشت نخود در کشورمان در حال کاهش است، بیان داشت: این موضوع به دلیل مشکلات موجود در زمینه کاشت، داشت و برداشت نخود و همچنین پایین بودن قیمت خرید این محصول است.

رییس شورای ملی نخود بر ضرورت احداث و توسعه‌ی صنایع فرآوری و تبدیلی نخود در کشورمان تأکید کرد و گفت: در حال حاضر محصول نخود ایران به صورت خام و با بسته‌بندی‌های 20و 30 کیلویی راهی بازارهای جهانی می‌شود.

برای توسعه‌ی مکانیزاسیون در زمینه‌ی کشت نخود به کشاورزان یارانه داده شود

مرادی با تأکید بر اینکه کارخانجات بسته‌بندی و صنایع تکمیلی مرتبط با این کشت باید در کشورمان فعال شود، یادآور شد: در این راستا نیاز به کمک بخش دولتی وجود دارد؛ چرا که تجربه نشان می‌دهد حضور بخش خصوصی در این زمینه و عدم حمایت دولت منجر به ورشکست شدن برخی صنایع فعال در این بخش شده است.

وی با بیان اینکه لرستان و کرمانشاه در حال حاضر به عنوان قطب تولید محصول نخود در کشور شناخته می‌شوند، تصریح کرد: باید کمک‌های دولتی در راستای توسعه‌ی کاشت این محصول و همچنین ارتقای مکانیزاسیون در این بخش صورت گیرد.

رییس شورای ملی نخود ادامه داد: امیدواریم برای توسعه‌ی مکانیزاسیون در زمینه‌ی کشت نخود تا 50 درصد به کشاورزان یارانه داده شود و یا در این بخش نسبت به اعطای وام‌های کم‌بهره و با بازپرداخت طولانی به کشاورزان اقدام شود.

قیمت پایین خرید تضمیمی نخود در کشور

مرادی همچنین از قیمت پایین خرید تضمیمی نخود در کشورمان انتقاد کرد و بیان داشت: پیش از تورم قیمت هر کیلو نخود درجه یک در کشور سه هزار و 500 تومان بود، در حالی‌که طی سال‌های اخیر به رغم افزایش دو تا سه برابر قیمت محصولات و اجناس مختلف ما شاهد کاهش قیمت نخود به نصف قیمت قبلی هستیم.

وی با بیان اینکه امسال دولت برای خرید تضمینی نخود 250 تومان به قیمت اضافه کرده است، افزود: با قیمت هزار و950 تومان کاشت نخود برای کشاورزان دیگر صرفه اقتصادی ندارد.

رییس شورای ملی نخود با بیان اینکه این شورا حداقل قیمت سه هزار تومان را برای هر کیلو محصول نخود پیشنهاد کرده است، یادآور شد: متأسفانه این قیمت در شورای جهاد کشاورزی رد شد، ولی پیگیر هستیم که این قیمت را تثبیت کنیم.

راندمان تولید نخود در هر هکتار در کشورمان یک سوم میانگین جهانی است

مرادی همچنین به ارتقای جایگاه رقبای ایران در بازارهای جهانی نخود اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در بحث صادرات مؤلفه‌ی دانه‌درشت بودن محصول نخود تعیین کننده است که در این زمینه باید در کشورمان کار جدی‌تری صورت گیرد.

وی با بیان اینکه راندمان تولید نخود در هر هکتار در کشورمان 475 کیلوگرم است، افزود: این رقم نسبت به عملکرد جهانی یک سوم است که نشان از ریز بودن تولید محصول نخود در برخی ارقام در کشورمان دارد.

مرادی با بیان اینکه توسعه‌ی کشت‌های مکانیزه می‌تواند به افزایش راندمان تولید محصول نخود در هر هکتار کمک کند، یادآور شد: استانداردهای جهانی در این زمینه هزار و 200 کیلوگرم در هر هکتار است که باید به این میانگین برسیم.

وی با بیان اینکه مشتریان در بازارهای خارجی به دنبال نخود دانه‌درشت هستند، ادامه داد: با استمرار وضعیت کنونی تولید نخود برای فروش این محصول در بازارهای خارجی با مشکل مواجه خواهیم شد.

نخود هندی جایگاه ایران در عراق را متزلزل کرد

رییس شورای ملی نخود با اشاره به ورود کشورهای هند و پاکستان و ترکیه به بازار رقابتی نخود عنوان کرد: این در حالی‌است که بازار ما در کشور عراق افت پیدا کرده و نخود کشور هند جای نخود ایرانی را گرفته است.

مرادی با بیان اینکه برای احیای جایگاه نخود ایران باید به سمت تولید نخود دانه‌درشت حرکت کنیم، یادآور شد: همچنین در حال حاضر در زمینه‌ی برداشت محصول نخود در کشورمان با مشکلاتی مواجه هستیم که اگر ماشین برداشت نخود از کشورهایی چون ترکیه وارد شود کمک شایانی در این زمینه خواهد بود.

وی با بیان اینکه برای نمونه یک دستگاه ماشین برداشت نخود از ترکیه وارد کرمانشاه شده است، یادآور شد: در حال حاضر از این ماشین برای برداشت نخود استفاده می‌شود و در حال بررسی عملکرد آن در اراضی کشاورزی کشورمان هستیم.

رییس شورای ملی نخود عنوان کرد: در صورت ورود این دستگاه به حوزه‌ی برداشت نخود هزینه‌ی کشاورز برای برداشت این محصول به نصف کاهش خواهد یافت و در عوض 2.5 برابر تولید افزایش می‌یابد.

ورود نخود به سبد کالا معطل تصمیم‌گیری مسئولان

وی عنوان کرد: در صورت تسهیل شرایط برای کاشت، داشت و برداشت نخود شاهد اقبال کشاورزان برای تولید محصول خواهیم بود.

مرادی به دیگر مشکلات این محصول اشاره کرد و گفت: در راستای حمایت از نخودکاران از دولت خواسته‌ایم که نخود را در سبد کالا قرار دهد ولی هنوز این موضوع به نتیجه نرسیده است.

رییس شورای ملی نخود ادامه داد: در این راستا وزارت جهاد کشاورزی متقاعد شد تا یک بسته 1.5 کیلویی نخود در سبد کالا عرضه شود و این موضوع به مسئولان مرتبط نیز منتقل شد، ولی هنوز هیچ جوابی به ما نداده‌اند.

مرادی با بیان اینکه نخود دارای پروتئین بالایی است و می تواند باقرارگیری در سبد کالا کمک زیادی به مقوی شدن سبد غذایی مردم کند، افزود: از طرف دیگر این موضوع می‌تواند کمک جدی به کشاورزان نخودکار باشد.

 

مدیر زراعت جهاد کشاورزی لرستان مطرح کرد:

نخود لرستان جزو محصولات تولیدی سالم محسوب می‌شود

 

tork (5).jpg

 

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: نخود لرستان جزو محصولات تولیدی سالم محسوب می‌شود.

عظیم دادگر در حاشیه‌ی بازدید هیأت تحقیقاتی کشور ترکیه از مزارع نخود لرستان گفت: به‌رغم اهمیت محصول نخود در سبد مصرف غذایی خانوار متأسفانه سرانه‌ی مصرف نخود در استان پایین است.

وی عنوان کرد: سرانه‌ی پایین مصرف نخود در استان موجب شده است که با تولید مازاد این محصول در استان مواجه شویم.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی در زمینه‌ی مصرف محصول نخود در استان بیان داشت: نخود تولیدی در لرستان دارای 18 تا 25 درصد پروتئین است که می‌تواند جایگاه مهمی در سبد غذایی خانوار داشته باشد.

دادگر عنوان کرد: با توجه به تولید مازاد این محصول در استان می‌توان نسبت به صادرات نخود لرستان اقدام کرد که ارز-آوری بالایی برای استان به همراه خواهد داشت و سرمایه‌گذاری در این زمینه به طور قطع نتیجه خواهد داد.

وی همچنین به روند تولید محصول نخود در استان اشاره کرد و یادآور شد: محصول نخود لرستان با مصرف کم کود و سم تولید می‌شود و به این لحاظ جزو محصولات سالم استان قرار دارد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان ابراز امیدواری کرد که با حذف تعرفه‌ی صادرات محصول نخود شاهد توسعه‌ی صادرات در این بخش و ورود نخود لرستان به بازارهای مختلف باشیم.

دادگر خواستار ارائه‌ی آگاهی به جامعه برای استفاده از محصول نخود شد و گفت: در صورت قرارگیری نخود در سبد مصرفی خانوار می‌توان بخش عمده‌ای از پروتئین مورد نیاز افراد را از این طریق تأمین کرد.

وی عنوان کرد: در حال حاضر سرانه‌ی مصرف نخود در استان زیر سه کیلوگرم است.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان همچنین با اشاره به خرید تضمینی نخود از کشاورزان عنوان کرد: امسال این محصول به قیمت هزار و 800 تومان از کشاورزان خریداری می‌شود.

دادگر با بیان اینکه شرایط بسته‌بندی و صادرات محصول نخود در استان فراهم است، یادآور شد: در حال حاضر ارقام “هاشم”، “آرمان” و “آزاد” در مزارع استان کشت می‌شود.

وی عنوان کرد: رقم نخود “سارال” نیز در حال تکثیر است که در صورت راندمان مناسب به سطح اراضی کشاورزی خواهد رفت.

 

مسئول مرکز تحقیقات حبوبات آنکارا:

ارتقای سرانه مصرف نخود در ایران نیازمند فرهنگ سازی و آموزش از سطوح پایین است

 

tork (4).jpg

 

مسئول مرکز تحقیقات حبوبات آنکارا گفت: ارتقای سرانه‌ی مصرف نخود در ایران نیازمند فرهنگ‌سازی و آموزش از سطوح پایین است.

دکتر “صبری چاکر” در جریان سفر به لرستان و در نشست با مسئولان جهادکشاورزی و اتاق بازرگانی خرم‌آباد اظهار داشت: بهترین روش برای ارتقای سرانه‌ی مصرف نخود در لرستان و ایران فرهنگ‌سازی و آموزش از سطوح پایین است.

وی با تأکید بر ضرورت آگاه‌سازی دانش‌آموزان در مدارس و دبیرستان‌ها برای مصرف نخود عنوان کرد: باید مزایای نخود در مدارس برای دانش‌آموزان مطرح و حتی در برخی موارد نسبت به کاشت، داشت و برداشت این محصول در سطوح کم توسط آنها اقدام شود.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی “اسکی شهیر” ادامه داد: در صورت ورود دانش‌آموزان به تولید نخود در سطوح پایین هم با اهمیت این محصول بیشتر آشنایی پیدا می‌کنند و هم به مرور زمان به مصرف نخود ترغیب می‌شوند.

صبری چاکر همچنین در مورد توسعه‌ی کشت ارگانیک محصول نخود در لرستان گفت: با گفتن اینکه در محصول تولیدی نخود استان سم و کود کمی استفاده می‌شود نمی توان استنباط کرد که این محصول به صورت ارگانیک تولید می‌شود.

وی ادامه داد: در این راستا در کشور ترکیه مؤسسات و شرکت‌های معتبری وجود دارد که کار کاشت، داشت و برداشت محصولات را انجام و برای آنها گواهی معتبر محصول ارگانیک صادر می‌کنند.

مسئول مرکز تحقیقات حبوبات آنکارا یادآور شد: ما آمادگی داریم که در زمینه‌ی علاقمند کردن مردم به مصرف نخود تجارب خود را در اختیار گروه‌های مربوطه در استان قرار دهیم.

 

مشاور عالی شورای ملی نخود:

برای تغییر فرهنگ غذایی مردم باید به صورت مسنجم و تیمی کار شود

 

tork (3).jpg

 

دکتر رضا حق‌پرست مشاور عالی شورای ملی نخود نیز در این جلسه با انتقاد از سرانه پایین مصرف نخود در کشورمان گفت: در حال حاضر در کشور خشکی مانند ایران دومین محصول پرمصرف ما برنج بوده که برای تولید نیازمند مصرف آب بالایی است.

وی با بیان اینکه در کشور خشکی مانند ایران نباید محصول برنج به عنوان یک محصول استراتژیک و پرمصرف مطرح باشد، عنوان کرد: ما خودمان را به محصولی وابسته کرده‌ایم که مصرف آبی آن بسیار بالا است.

مشاور عالی شورای ملی نخود با بیان اینکه ایران سالانه 1.5 تن برنج وارد می‌کند، عنوان کرد: در زمینه‌ی مصرف برنج ایران در جایگاه سیزدهم جهان قرار دارد.

حق‌پرست با اشاه به آمار بالای دیابت و سرطان در کشورمان گفت: این موضوع به رژیم‌ها و عادات غذایی نامناسب که در آنها فیبر وجود ندارد بر می‌گردد.

وی با بیان اینکه در برنج سفید مصرفی ما فیبر وجود ندارد، افزود: ما در حال حاضر در زمینه‌ی آنچه به عنوان غذا مصرف می‌کنیم و عادات غذایی بد با یک جنگ تمام‌عیار مواجه هستیم که قربانیان آن را در آمار بالای سرطان و دیابت می‌توانیم مشاهده کنیم.

مشاور عالی شورای ملی نخود با تأکید بر اینکه در راستای پدافند غیرعامل و اقتصاد مقاومتی باید فرهنگ‌مان را در حوزه‌ی مواد غذایی مورد استفاده عوض کنیم، عنوان کرد: باید در این راستا نخود به عنوان محصولی با مصرف آب پایین و تولید داخلی وارد سبد مصرف غذایی خانواده‌های ایرانی شود.

حق‌پرست با بیان اینکه برای سیراب شدن مزارع نخود یک باران کم و دو باران زیاد است، یادآور شد: این در حالی است که پروتئین محصول نخود در برخی ارقام از گوشت هم بالاتر است.

وی با بیان اینکه برخی ارقام نخود دارای 30 درصد پروتئین هستند، افزود: همچنین این محصول دارای فیبر بالایی بوده و ضد پوکی استخوان، چربی و کلسترول است.

مشاور عالی شورای ملی نخود با تأکید بر اینکه برای تغییر فرهنگ غذایی مردم باید به صورت منسجم و تیمی کار شود، بیان داشت: متأسفانه برخی افراد حاضرند برای تهیه‌ی گوشت چندین برابر قیمت نخود هزینه کنند، ولی این محصول را به رغم پروتئین بالا وارد سبد غذایی خود نمی‌کنند.

گزارش: مهر