در جلسه‌ی کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی که صبح شنبه 5 مرداد در محل سالن کنفرانس این اتاق برگزار گردید، پیشنهاد گردید که تبدیل شدن لرستان به عنوان «قطب مفرغ» در دستور کار و اولویت این کمیسیون قرار بگیرد.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق خرم‌آباد، در این جلسه که به بررسی اولویت‌های کاری کمیسیون گردشگری و صنایع‌دستی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌آباد در سال 92 اختصاص داشت، یکی از اعضای کمیسیون پیشنهاد داد لرستان به عنوان «قطب مفرغ» معرفی شود.

مهرداد زرین‌جویی گفت: در این زمینه راه‌اندازی انواع موزه‌ها هم در لرستان و هم در سایر نقاط کشور و همچنین برگزاری سمینارها و همایش‌ها می‌تواند مهم و مؤثر باشد.

وی با اشاره به این‌که هرچقدر حجم خواسته‌هایی که در قالب اولویت‌های کاری کمیسیون در سال 92 مطرح می‌شود، جمع‌وجورتر باشد زمینه‌ی کار بهتر و بیشتری وجود دارد، افزود: باید به گونه‌ای عمل کنیم که برنامه‌های این کمیسیون با برنامه‌ها و وظایف سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان موازی‌کاری نباشد.

زرین‌جویی به ظرفیت گسترده‌ی لرستان برای معرفی و تبدیل شدن به قطب اکوتوریسم هم اشاره و تصریح کرد: باید این مسأله نیز در اولویت کاری کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق قرار بگیرد.

وی با تأکید بر اینکه ضرورت دارد خواسته‌های عمومی مردم مورد توجه مسئولین قرار بگیرد، اظهار داشت: یکی از خواسته‌های عمومی بحث ساماندهی قلعه‌ی فلک‌الافلاک است که متأسفانه به نظر می‌رسد طرح جامعی که دورنمایی از این پروژه به دست داده باشد، وجود ندارد و بیشتر بر اساس سلیقه‌ی مدیریت استان پیش می‌رود.

این کارشناس میراث فرهنگی افزود: متأسفانه از دیرباز تصور مدیران بالادستی و تصمیم‌گیر در مورد لرستان به غلط این است که این استان قطب دامپروری و کشاورزی است؛ این در حالی است که با اجرای طرح آمایش سرزمین این تصور غلط جای خودش را به صنعت گردشگری و اکوتوریسم می‌دهد که توجه به آن می‌تواند آینده‌ی این سرزمین را متحول سازد.

 

باید مصوبات کمیسیون را عملیاتی کنیم

در ادامه‌ی جلسه رییس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق با اشاره به اینکه قرار است جلسات کمیسیون‌های اتاق عملیاتی‌تر شود، گفت: در این جلسه اولویت‌های کاری کمیسیون در سال 92 با همفکری اعضا تعیین می‌شود تا بر اساس آن‌ها برنامه‌ریزی و دستور جلسات تعیین شود.

سیدمحمد قاسمی به ضرورت بررسی عملکرد کمیسیون‌های مختلف اتاق اشاره کرد و گفت: در همین زمینه دبیرخانه‌ی کمیسیون‌های تخصصی اتاق راه‌اندازی شد تا با رصد و بررسی فعالیت‌ها، جایگاه و رتبه‌ی هر کدام از کمیسیون‌ها را مشخص سازد.

قاسمی افزود: علاوه بر این قرار است هر کدام از کمیسیون‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌آباد گزارش جامعی در مورد حوزه‌ی کاری خود در اختیار اتاق بگذارند تا اتاق نیز این گزارشات را به صورت مجموع در اختیار دولت جدید بگذارد.

 

خلاء تشکل‌های مردمی در حوزه‌ی گردشگری محسوس است

مظفر افشار هم با اشاره به وضعیت ساماندهی قلعه‌ی فلک‌الافلاک گفت: به هر حال کار ساماندهی این بنای زیبای تاریخی به عنوان نگین خرم‌آباد تا حدی پیش رفته و از قرائن پیداست که مدیریت استان و در رأس آن شخص استاندار نسبت به انجام کامل آن راغب است که البته نیازمند پشتیبانی عمومی است.

وی به خلاء تشکل‌های مردمی در حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری هم اشاره کرد و گفت: اگر در این حوزه هم مانند سایر حوزه‌ها تشکل‌هایی داشته باشیم می‌تواند در جهت پشتیبانی از اجرای پروژه‌هایی چون ساماندهی فلک‌الافلاک بسیار مفید و مؤثر باشد.

 

باید حواس‌مان به گستردگی کار هم باشد

الهام شادابفرگفت: اولویت‌هایی که لیست آنها تهیه شده اولویت‌های مناسبی هستند و به نظر می‌رسد به جز گسترده بودن برخی از موارد مورد اشاره، مشکل دیگری نداشته باشند.

وی با اشاره به این‌که بحث «قطب مفرغ» شدن لرستان دارای اهمیت است و ارزش‌اش را دارد که روی آن وقت بگذاریم، افزود: در مواردی چون «پیگیری ساماندهی زیرساخت‌های روستاهای هدف گردشگری» یا «بررسی علل نیمه‌کاره ماندن طرح‌های گردشگری» به واسطه‌ی حجم بالای کار و گسترده بودن آن شاید بهتر باشد تجدیدنظری صورت بگیرد.

 

«گهر» و «کوگان» امکانات بهداشتی درخور ندارند

در ادامه مدیرعامل دفتر گردشگری خرم‌افلاک گفت: در زمینه‌ی معرفی جاذبه‌های گردشگری لرستان چنانچه نمایشگاه عکسی شامل همه‌ی جاذبه‌ها و از جمله نقاطی که به تازگی کشف و معرفی شده‌اند، در تهران برگزار گردد می‌تواند بسیار مفید باشد.

محمدحسن حسینی افزود: یکی از عمده‌ترین مشکلاتی که در زمینه‌ی مناطق گردشگری استان وجود دارد، عدم وجود سرویس‌های بهداشتی مناسب در نقاطی چون دریاچه‌ی گهر و غار کوگان می‌باشد که همواره خلاء آن آزاردهنده بوده است.

وی تصریح کرد: اگر در نقاطی چون دریاچه‌ی گهر به واسطه‌ی بازدید فراوان، مقری برای ارائه‌ی سوخت مناسب و همچنین کپسول گاز وجود داشته باشد، تا حد بسیار قابل‌توجهی از میزان تخریب‌هایی که در این گونه مناطق اتفاق می‌افتد، کاسته می‌شود.

 

دولتی‌ها را هم پای کار بیاوریم

آزاده پورکریم گفت: در کنار مسائلی که دوستان مطرح نمودند به نظر می‌رسد مادامی که ما نمی‌دانیم طرف حساب‌مان چه ارگان یا نهادی است، نمی‌توانیم نسبت به مفید بودن فعالیت‌های انجام شده خوش‌بین باشیم.

وی با اشاره به ضرورت گسترش کار در حوزه‌ی شکل‌گیری ارتباطات افزود: باید مسئولان دولتی را هم پای کار بیاوریم و الا مادامی که تصمیم‌گیری‌ها عملی نشده و تنها در حالت صورت‌جلسات باقی می‌مانند، فایده‌ی چندانی ندارد.

 

برنامه‌های آموزشی مورد توجه قرار گیرد

مدیرعامل برناپژوهان افلاک هم در ادامه‌ی جلسه به اهمیت بحث «آموزش» و خلاء آن در اولویت‌های ثبت شده اشاره کرد و گفت: بسیاری از مشکلات ما در حوزه‌ی گردشگری از آنجا ناشی می‌شود که عموم مردم اطلاعات کاملی در مورد اهمیت این مسأله ندارند و همین باعث می‌شود در زمینه‌ی گردشگرپذیری با چالش مواجه باشیم.

امیرعباس اعتمادی‌نیا با تأکید بر ضرورت برنامه‌های تبلیغاتی و آموزشی مناسب افزود: در مورد بحث تبدیل شدن لرستان به قطب مفرغ هم به نظر می‌رسد لازمه‌اش برندسازی باشد و ضروری است این مسأله در اولویت‌های کاری کمیسیون دیده شود.

وی اظهار داشت: برگزاری فستیوال‌های دوره‌ای هم می‌تواند در جهت معرفی آداب و آیین‌ها و سنت‌های ما بسیار مفید و قابل توجه باشد؛ کما این‌که نظیر این برنامه‌ها در استان‌های دیگری به اجرا درمی‌آید.

 

اولویت‌های کاری کمیسیون در سال 92 تعیین شد

در انتهای جلسه، دبیر کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌آباد با جمع‌بندی نظرات اعضای کمیسیون، به اولویت‌های تعیین‌شده اشاره کرد و گفت: در حوزه‌ی میراث فرهنگی؛ علاوه بر طرح معرفی لرستان به عنوان «قطب مفرغ»، بازنگری و تکمیل طرح ساماندهی عرصه و حریم قلعه‌ی فلک‌الافلاک، پیگیری موضوع ثبت جهانی دره خرم‌آباد، تهیه‌ی طرح پیشنهادی جهت فضاسازی حریم قلعه‌ی فلک‌الافلاک و همچنین تهیه‌ی طرح ساماندهی و ایجاد تأسیسات تفریحی رفاهی طاق‌پُل شکسته اولویت‌های این شاخه تعیین می‌شوند.

سپیده کوشکی افزود: آموزش و ارائه‌ی راهکارهایی جهت توسعه‌ی اکوتوریسم و جذب گردشگر، پیگیری ساماندهی زیرساخت‌های مناطق نمونه گردشگری(پارک‌های جنگلی شوراب، مخملکوه و آبشار بیشه)، پیگیری ساماندهی زیرساخت‌های روستاهای هدف گردشگری، کمک به ایجاد تشکل‌های فعال در زمینه‌ی گردشگری و بررسی علل نیمه‌کاره ماندن طرح‌های گردشگری هم به عنوان اولویت‌های شاخه‌ی گردشگری مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی به اولویت‌های شاخه‌ی صنایع‌دستی هم اشاره کرد و افزود: ایجاد، ساماندهی و سازماندهی تشکل‌های فعال در حوزه‌ی صنایع دستی، کمک به معرفی و شناساندن صنایع دستی استان از طریق تبلیغات، تعامل با فعالان صنایع دستی از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی و اعزام هیأت‌های تجاری و همچنین پیگیری ایجاد بازارچه‌ی فروش دائمی صنایع دستی در خرم‌آباد و سایر شهرستان‌ها از جمله‌ی مهم‌ترین اولویت‌های این شاخه تعیین شده‌اند.